Do daljnjeg zabranjeno izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima

Do daljnjeg se zabranjuju sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru izuzimajući treninge i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju u takmičenjima. Osim ovih mjera, donesene su i brojne druge u cilju zaštite građana od infekcije korona virusom. Između ostalog, zabranjeno je izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima na teritoriji TK, a uz to se preporučuje dominantno korištenje kapaciteta na otvorenom uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. Budući da je epidemiološka situacija već blago pogoršana, ukoliko dosadašnje i nove mjere ne urode plodom, uvodit će se i restriktivnije mjere, istakao je ministar zdravstva.

“U suštini teško je procijeniti, slijedi analiza. Mi idemo ka jednom totalnom lockdownu koliko ovo što do sada imamo i uz maksimalno poštivanje već postojećih mjera i pojačan ispekcijski nadozr, ukoliko te mjere ne pomognu ono što ide je totalna restrikcija na nivou kantona.” – istakao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Od vakcina koje su pristigle jučer putem covax mehanizma koje je naručila naša zemlja, u Tuzlanski kanton bi trebalo stići oko 6000.  Od Zavoda za javno zdravstvo Vlada je tražila  da finalizira detaljan plan vakcinacije na teritoriji TK te kreira online platformu u svrhu prijave građana za vakcinaciju, a kantonalnim organima je preporučeno da obezbijede finansijska sredstva za nabavku potrošnog i drugog materijala i opreme neophodnih za okončanje procesa vakcinacije stanovništva na području TK.

“Traženo je dakle da se taj proces donošenja operativnog plana realizira u što kraćem roku i da se razmotri mogućnost masovne vakcinacije ukoliko dođu veće količine vakcina na teritoriju Tuzlanskog kantona da bi se proveo i taj proces.” – istakao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK

Osim preporuka za institucije i građane našeg kantona, Vlada  je od nadležnih institucija države BiH zatražila promptno djelovanje u smislu uvođenja obaveze posjedovanja negativnog PCR testa ili dokaza o nedavno prebolovanoj infekciji, za ulazak na teritoriju BiH, za sve strane državljane i državljane BiH koji imaju prebivalište u drugim državama.