Diskvalificirani Rusi žale se Međunarodnom sportskom sudu

Dvadeset i dvoje ruskih sportista, dobitnika medalja na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju, nakon što ih je diskvalificirao Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog dopinga, uložilo je žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS), saopćeno je danas iz Lozane.

Među njima su dva velika imena ruskog sporta, skijaški trkač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 kilometara, te Aleksander Zubkov, sportski heroj u domovini nakon što je na Igrama osvojio dva zlatna odličja u bobu.

Do sada je MOK diskvalificirao 25 ruskih sportista te im oduzeo trećinu medalja koje su osvojili u Sočiju, 11 od ukupno 33.

Nastup pod olimpijskom zastavom

Kao posljedicu, MOK je Rusiji zabranio nastup na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pyeongchangu koje će biti održane od 9. do 25. februara naredne godine.

Ruski sportisti će na igrama u Južnoj Koreji nastupiti pod olimpijskom zastavom.

Glavni razlog za takvu mjeru je sistemski državni program zloupotrebe nedozvoljenih sredstava između 2011. i 2015. godine, navode iz Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Izvršni odbor MOK-a je zamjeniku ruskog predsjednika Vlade i nekadašnjem ministru sporta Vitaliju Mutku doživotno zabranio učešće na olimpijskim igrama.

(Al Jazeera)