Dirljiva priča se krije iza fotografije godine

Fotografkinja Jo-Anne McArthur napravila je ovu fotografiju u Kamerunu tokom premještanja gorile Pikin iz zatočeništva u prihvatilište za životinje.

Pinkin su zarobili lovci koji su imali namjeru da je prodaju i zakolju, ali srećom u posljednjem trenutku umješala se humanitarna grupa “Ape Action Africa”.

Lov na primate je veliki problem u Kamerunu, gdje lovci kolju životinje kako bi prodavali njihovo meso u zemlji i inostranstvu. Bebe gorile često ostaju siročići nakon što ubijaju njihove majke ili ih prodaju kao kućne ljubimce.

Pinkin je sada dobio novi dom u okviru sigurnog šumskog prihvatilišta. Slika je nastala kada se Pinkin probudio tokom transfera i to u rukama svog staratelja Appolinairea Ndohoudoua, sa kojim je razvio dirljivo dobar odnos.

Kao i Pinkin i Appolinaire je bio prisiljen da napusti svoj dom u Čadu i pobjegne od građanskog rata. Kada je obnovio svoj život u Kamerunu, odlučio je da se posveti radu na zaštiti divljih životinja.

Jo-Anne je uspjela da uhvati trenutak zajedničkog putovanja, a ova slika proglašena je najboljom fotografijom godine koju je izabrala publika na takmičenju u Prirodnjačkom muzeju.