Dio rudara ide u penziju, neće biti poskupljenja struje

Neće doći do poskupljenja električne energije, dio rudara će steći pravo na penziju do kraja godine, alternativa restruktuiranju rudnicima ne postoji. Ovo je tek dio Sporazuma koji su potpisali predstavnici Elektroprivrede BiH i sindikalisti.

Zbrinjavanje radnika bit će vršeno na socijalno prihvatljiv način uvjeravaju sudionici sastanka održsnog u zgradi Vlade Federacije BiH. Još na prvomajskim protestima rudari su poslali jasnu poruku zahtjevajući svoja prava I sumnjajući u njihovo ostvarivanje “Nikada gora nije bila situacija kako znam za sebe. I kako sam zaposlen od ‘91. godine na godinu trebam u penziju, hoću li je dočekati, ne znam”, kazao je Mirhad Avdić, rudar iz Zenice. Hoće, ukoliko je vjerovati potpisanom Sporazumu koji predviđa izdvajanje 125 miliona za zbrinjavanje viška uposlenih, 130 miliona za ulaganje u rudnike. “Imamo Sporazum, imamo odluke Elektroprivrede BiH koje garantuju 419 radnika do kraja 2021 godine”, istakao je Sinan Husić, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH.

“Donijeli smo odluke na organima društva kada je upitanja Uprava i Nadzorni odbor EP BiH o izdvajanju sredstava za zbrinjavanje viška uposlenih. Također smo donijeli odluke o izdvajanju sredstava za zbrinjavanje viška uposlenih”, izjavio je Admir Antelija, Elektroprivrede BiH.

Sporazum ima sedam tačaka, a prva od njih, predviđa neminovno restruktuiranje rudnika. Potpisivanje je i garant da neće biti poskupljenja struje za domaćinstva. Apsolutna garancija za takvo što ne postoji, sve dok postoji mogućnost raskida Sporazuma “U slučaju nepoštivanja Sporazuma, postoji i ta mogućnost, da se može aktivirati štrajk i protestni skup”, pojasnio je Nermin Džindić, Federalni ministar energetike i rudarstva.

Rudnici će sasvim sigurno doživjeti promjene, jer se na to BiH obavezala još 2016. godine kada je potpisala Pariški sporazum , pri čemu se veći primat daje obnovljivim izvorima energije. “Bez obzira gdje se ti objekti nalaze oni će svaki od njih biti u funkciji građana ove zemlje i donositi prihode u budžete svih nivoa vlasti BiH. Mislim da je to jako dobar put kojim smo krenuli. Ne bi trebalo da nam bilo ko staje na taj put, da nam stvara bilo kakve prepreke, jer svako razumno pitanje dovodi do mogućnosti kvalitenog života građana ako smo razvijeniji i bogatiji”, kazao je Petar Đokić, ministar energetike RS.

Uz pojavu novih pogona izvora obnovljive energije tu je i miješanje lokalne politike u upravljačke strukture rudnika što direktno ugrožava potpisani Sporazum. “Ako svi mi u rudnicima uglja ne suprostavimo se negativno uticaju lokalnih politika na rudnike i na energetski sektor nećemo imati puno koristi ni od mjera koje poduzimamo danas dan, pa ni od ovog Sporazuma”, tvrdi Husić. Stoga i ne čudi da postoji određeni broj grupa zaposlenih u rudnicima koji su spremni uz stimulativnu otpremninu samovoljno napustiti svoja radna mjesta. Minimalni iznos otpremnine je 15 hiljada KM, a maksimalni bi se utvrdio naknadnim kriterijumima. (N1)