Detalji optužnice protiv Elzine Pirić i ostalih zbog trgovine utjecajem

Zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Elzine Pirić, Midhata Husića i Nijaza Mezetovića.

Elzina Pirić je zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) u Predstavničkom domu Parlamentu FBiH, Midhat Husić je načelnik Općine Banovići, dok je Nijaz Mezetović predsjednik Općinskog odbora PDA Kladanj.

Kako je navedeno u optužnici Tužilaštva TK koju je potvrdio Općinski sud u Živinicama, Mezetović i Husić se terete da su u septembru 2016. godine, Mezetović kao predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratke akcije (SDA) u Kladnju, a Husić kao načelnik općine Banovići, po prethodnom dogovoru sa Pirić, tada predsjednicom Općinskog odbora SDA Banovići, iskoristili svoj društveni i utjecajni položaj i posredovali kod odgovornih osoba u Javnom preduzeću Šume TK da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli.

“Znajući da zahtjevaju direktnu diskriminaciju uposlenika radi stranačke pripadnosti, nazvali su odgovorne osobe u Javnom preduzeću Šume TK i Šumsko gazdinstvo Sprečko Živinice i tražili da se osoba koja je član druge političke partije i vijećnik u Općinskom vijeću Banovići, radi njegovog ranijeg političkog nastupa na predizbornom skupu, smijeni sa mjesta upravnika Šumarije Banovići i prerasporedi na rad u Sapnu”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Postupajući pod uticajem optuženih, odgovorne osobe u Šumama TK su djelimično udovoljile navedenim zahtjevima te su ovog uposlenika premjestili na posao u Živinice umjesto u Sapnu, tako što su donijeli rješenje o otkazu u kojem mu se nudi da u roku od osam dana prihvati radno mjesto u Živinicama.

“Ovaj uposlenik je bio prinuđen potpisati ugovor i počeo je raditi u Živinicama. Pirić se tereti da je u decembru 2016. godine nazvala v.d. direktoricu Javnog preduzeća Šume TK i tražila da izvrši ono što su od nje prethodno tražili Mezetović i Husić, odnosno da ovu osobu, koja je ranije premještena sa radnog mjesta iz Banovića u Živinice, rasporedi u Sapnu, ali je direktorica odbila da se povinuje ovim zahtjevima”, naveo je Arnautović.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo TK je provelo sa MUP-om TK, uz saradnju sa Federalnom upravom policije.

(nezavisni.ba)