Deset stvari koje ne biste trebali poklanjati drugima

Razmišljate o savršenom poklonu za dragu osobu? Prilikom izbora morate biti pažljivi jer postoje pokloni koje nije primjereno poklanjati. U redu je kupiti ih samo ako vam je osoba kojoj ste ih namijenili sama rekla da želi baš taj poklon.

Izdvojili smo neke od takvih poklona, pa ako se spremate za kupovinu provjerite šta ne bi bilo dobro da kupujete:

1. Kućne ljubimice

Ukoliko niste potpuno sigurni da osoba želi kućnog ljubimca i da može da se brine o njemu, nikada nemojte da kupujete životinju za poklon.

To se posebno odnosi na kupovanje ljubimaca djeci koja još ne znaju samostalno da se brinu o njima. Ipak je riječ o živom biću kom su potrebni pravilna briga i posvećenost.

2. Opremu za vježbanje

Koliko god osoba voljela da vježba, oprema za vježbanje nije primjeren poklon. Osim toga, osoba kojoj poklonite opremu za vježbanje mogla bi da se uvredi jer bi poklon mogla da shvati kao znak da treba da smrša.

3. Kremu protiv bora ili celulita

Isto kao i oprema za vježbanje, i kreme protiv bora ili celulita ne smiju se naći na listi potencijalnih darova. Jer, ko želi da dobije poklon koji mu govori da bi trebalo da se riješi bora i celulita? Ako želite nekog da obradujete nekim proizvodom preparativne kozmetike, mnogo bolji izbor biće mirišljavi losion ili kupka.

4. Vagu

Poklon kojem se vjerovatno niko neće obradovati je – vaga. Ukoliko žena želi da ima vagu kod kuće, kupiće je sama. Poklanjanje vage jednostavno nije pristojno.

5. Nož

Poklanjanje noža donosi nesreću i posvađaćete se s osobom koja vam je poklonila nož, kaže praznovjerje. Bez obzira da li vjerujete u to ili ne, nemojte poklanjati noževe jer, prema bontonu, oštri predmeti nisu prikladan poklon.

6. Kaktus

Kaktusi i druge šiljate biljke nisu dobri pokloni, a izbjegavajte i poklanjanje ruža s trnjem jer označavaju bušenje odnosa.

7. Sredstva za čišćenje

Kako godine odmiču, sve nas više raduju novi sunđeri za pranje posuđa, deterdženti i druga sredstva za čišćenje, ali nismo sigurni koliko će se vaši prijatelji i članovi porodice obradovati kada odmotaju poklon i ugledaju prašak za čišćenje i krpu za brisanje prašine. To bi mogli da shvate kao poruku da bi trebalo više da čiste.

8. Odjevni predmeti za oblikovanje tijela

I u ovom slučaju radi se o poklonu kojim ćete poslati poruku sličnu kao ako kupite vagu ili kreme protiv bora ili celulita. Sigurno ne želite dragoj osobi da poručite da ima neke nesavršenosti koje bi trebalo da prikrije.

9. Ekstravagante poklone

Ako planirate kupovinu suludo skupog poklona, dobro razmislite o tom velikodušnom gestu. Velike su šanse da osoba koja će dobiti taj poklon i sama želi da učestvuje u odabiru, na primjer, odredišta za odmor ili nekog skupog uređaja.

Ekstravagante poklone posebno je dobro izbjegavati ako imate novog partnera. Naime, putovanje ili skupi sat mogu da budu sjajan odabir za nekoga s kim ste dugo u vezi ili braku, međutim u kratkoj vezi mogu da stvore bespotreban pritisak i na početku veze koja tek treba da se razvija jednostavno nisu dobar odabir.

10. Isti poklon kao prošle godine

Možda se vaša mama prošle godine oduševila džemperom koji ste joj kupili, a vaša prijateljica rokovnikom pa bi najlakše bilo igrati na sigurno i ponovo im doneti istu stvar. Ipak, od te ideje bolje je odustati jer bi vaša mama i prijateljica mogle da pomisle da se niste potrudili ni da razmislite o tome šta da im kupite. Sigurno postoji još nešto što će im izmamiti osmjeh na lice, piše zadovoljna.hr.