Depilacija šećernom pastom kod kuće za rezultate kao iz salona

Da bi se voskom iščupale dlačice sa korijenom, one ne smiju biti niti preduge niti prekratke. Najbolje je da njihova dužina bude pet milimetara. Kraće dlačice vosak neće moći iščupati a ukoliko su dlačice preduge depilacija će biti bolnija.

Prije depilacije voskom potrebno je uraditi piling kože kojim se odstranjuju odumrle stanice kože. Zamjena za piling mogu biti grubi peškir ili spužva za tuširanje. Na ovaj način ćete spriječiti urastanje dlačica u kožu. Nakon pilinga kožu je potrebno nahraniti i hidratizirati losionom za tijelo.

Da bi čupanje dlačica bilo bezbonije potrebno je na čistu kožu prije nanošenja voska posuti malo pudera za bebe. Puder će upiti višak vlage sa kože i olakšati čupanje dlačica.

PASTA ZA ARAPSKU DEPILACIJU

Staviti šoljicu šećera u tavu i dodati četvrtinu šoljice vode i kašičicu soli. Iscijediti pola limuna, zagrijati na vatri i miješati dok smjesa ne poprimi boju meda. Isključiti vatru, navlažiti kamenu površinu i proliti smjesu kako bi se pasta ohladila. Kašikom gurati smjesu prema unutra i miješati oko 30 sekundi. Navlažiti ruke i dok je smjesa još mlaka, umijesiti pastu rukama.

Prije nanošenja paste na veliku površinu kože napravite test. Nanesite malo voska na kožu na unutarnjoj strani ručnog zgloba kako biste se uvjerili da je temperatura ugodna. Ako je vosak prehladan, nećete ga moći lijepo razmazati, a prevruć vas može opeći.

Kako bi se dlačice uspješno iščupale, važno je pravilno nanijeti vosak i trake te ih povući u pravom smjeru. Vosak se uvijek nanosi u smjeru rasta dlačica. Nakon nanošenja voska na kožu se stavljaju trake, koje je potrebno dobro pritisnuti potezima u smjeru rasta dlačica.

Odlijepite traku povlačeći je brzo u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Kod depilacije šećernom pastom postupak je obratan i dlačice se čupaju u smjeru rasta dlaka.

Odmah nakon što ste uklonili trake, a s njima i dlačice, dobro dlanom pritisnite tretiranu zonu kože. To će ublažiti bol i osjetljivost kože. Ako su ostale neke dlačice, ponoviti postupak još jednom.

NJEGA KOŽE NAKON DEPILACIJE

Nakon odstranjivanja dlačica voskom potrebno je nanijeti losion za hidrataciju. Ulje za bebe je dobar izbor jer se sa njim mogu odstraniti ostaci voska koji je na bazi ulja. Ukoliko koristite vosak na bazi vode, ostatke voska na koži nakon depilacije ukoniti vodom.