Deling INVEST – Nagrada iz Ljubljane za arhitekturu ‘BigSEE Architecture Award 2021’

Novi koncept urbanog življenja u Tuzli, pojavio se u 2019. godini u vidu stambenog kompleksa koji je izgrađen ulici Đure Đakovića. 

Stambeni kompleks kojeg potpisuje Deling INVEST podrazumijevo je viši nivo opremljenosti stanova, ali ujedno drugačiju, modernu arhitekturu odnosno vizualizaciju objekta, te jedinstveno vanjsko uređenje po potrebama modernog čovjeka.

Upravo ovaj objekat nedavno je dobio prestižnu nagradu za arhitekturu u Lubljani ‘BigSEE Architecture Award 2021‘ a o samom projektu navedeno je slijedeće: “Na početku je na rubu grada, uz brzu gradsku magistralu, bilo polje kukuruza, koje je odvajalo urbani dio grada od prigradskog dijela. Ovaj prazan prostor na istoku se graniči s novim Islamskim centrom, a na zapadu sa zgradom Starog Zlokovca, čija je arhitektura već postavila vrlo lijepu definiciju tranzicije.

S obzirom na blizinu džamije i kućnih konstrukcija na padinama, dužinu i broj spratova, smatrali smo da bismo je trebali razgraditi u veliku kuću i malu zgradu. Velika kuća, čije kose terase oponašaju kosi krov, smanjuje volumen zgrade. Mala zgrada predstavlja solidnu osnovu za kuću jednostavnog geometrijskog oblika ravnih linija kao kontinuitet gradskog tkiva.

Budući da je kuća orijentirana na bijelu džamiju, ona također postaje bijela. Prema sjeveru, kuća je napravljena od terasa, s pergolama koje naglašavaju padinu. S obzirom na relativnu raskoš ovih terasa, u ovom dijelu zgrade smješteni su veći, višestruko orijentirani stanovi. Na južnoj strani kuća se pretvara u veliku doksat – spavaonicu. Mala zgrada je tipološki jednostavna, dvostrana organizacija sa središnjim hodnikom.

Zbog manje površine apartmana, svi imaju lođe koje su naglašene svijetlim bojama – crvenom, zelenom, žutom, obogaćujući identitet neutralnih zgrada u tamnom bloku i njihovih korisnika. Krov kuće u potkrovlju proteže se na cijelu zgradu, oblikujući udobne Penthause. Bijeli krov s bezbroj krovnih prozora dematerijalizira čitav volumen zgrade, otvarajući je prema nebu. Sjeverno prizemlje zgrade karakteriziraju stanovi s vrtovima, a s obzirom na nivo u odnosu na autoput, prostor ispred zgrade formiran je kao vanjski prostor za druženje i dječje igre.” navodi se. Iz Deling INVEST-a obećavaju da će svojim objektima nastaviti u smjeru cinjenja kvalitetnih iskoraka u identitetu našeg Grada.