Delegacije Vlade TK i Muftijstva tuzlanskog posjetile Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Smoluća

Premijer Tuzlanskog kantona i ministar za rad socijalnu politiku i povratak Esad Džidić posjetili su danas Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući, na području općine Lukavac. U prisustvu Muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstva tuzlanskog razgovarano je o mogućnostima za dalji razvoj i unaprjeđenje Centra, ali i trenutnom stanju i izazovima s kojima se Centar susreće u svom radu.

Kako je istakao direktor Mevludin Joldić, u Centru trenutno boravi 16 štićenika, od kojih najmlađi ima 17, a najstariji 44 godine. Posebno je naglašena potreba za otvaranjem sličnog centra u kojem bi boravila ženska populacija.

Vlada TK će i u narednom periodu nastaviti sa finansijskim pomaganjem ovog Centra, ključnim u borbi protiv jednog velikog društvenog roblema kao što je ovisnost o psihoaktivnim supstancama. Vlada godišnje za rad ovog Centra izdvoji 350.000 KM

Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama osnovan je 24. avgusta 2004. godine. Osnivač je Islamska zajednica u BiH. Od 2013. godine ustanova Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona postaje Javna ustanova. U kratkom periodu svoga djelovanja, uspio se razviti u Centar s potrebnom infrastrukturom i ljudskim resursima .