Delegacija Vlade TK i predstavnici privrede Indonezije posjetili su Sajam šljive i privredne i poljoprivredne proizvođače Gradačca

Delegacija Vlade TK, predstavnici Poljoprivrednog Zavoda i privrede Indonezije su drugi dan Sajma šljive posjetili zajedno sa načelnikom Gradačca tri poljoprivredna gazdinstva općine Gradačac, od kojih je jedan plantaža šljive, farma „Agro Mašić i proizvođače jabuka.


Farma Agro Mašić je jedna od najsavremenijih farmi na ovom dijelu Evrope i primjer je za druge gdje mogu na osnovu dosadašnjeg rada da usavrše tehniku uzgoja stoke. Farma plasira proizvode u ljekarsku i mesnu industriju, a  farma je otvorena prije 6 godina i ima 28 zaposlenih. Takođe ima i svoju veterinarsku stanicu sa dvoje zaposlenih veterinara.

Na plantaži šljive uvjerili su se kako se proizvodi šljiva, po čemu je Gradačćac prepoznatljiv, ne samo u BiH, nego i širom Evrope. Na tri porodična gazdinstva je 14.000 stabla šljive. Pored plantaže šljive delegacija Vlade TK, predstavnici Poljoprivrednog zavoda i privrede Indonezije su sa načelnikom Gradačca posjetili proizvođače jabuka Ahmeda Pašalića koji proizvodi veliku vrstu jabuka.
 

Duška REBIĆ