Delegacija Komore u Novom Sadu i Beogradu

Kantonalna privredna komora Tuzla će i u 2024. godini nastaviti sa promocijom i predstavljanjem svojih članica u Srbiji. Zaključak je to sastanaka koji su krajem prošle sedmice održali predstavnici Komore.

Kada je u pitanju međukomorska saradnja iz koje se mogu stvoriti pretpostavke za kvalitetniju saradnju privrednika, delegacije Komore je imala sastanak u Privrednoj komori Vojvodine. Sagledano je sve učinjeno u prošloj godini i razgovarano je o aktivnosti komora planiranim za 2024. godinu. Otvorene su mogućnosti zajedničkih aktivnosti u toku Sajma poljprivrede u Novom Sadu koji se održava u maju, razmjena iskustava vezano za izvozne procedure voća i povrća u treće zemlje i nastupe na sajmovima u inostranstvu.

U okviru planiranog, obje Komore su zacrtale nastavak aktivnosti na povezivanju i kvalitetnijoj saradnji i privrednika i komora. S tim u vezi, dogovoreno je da se počne priprema uzvratnih B2B susreta privrednika sa područja Tuzlanskog kantona, članica Komore i privrednika okupljenih u PK Vojvodine. Podsjećanja radi, Komora je organizovala delegaciju privrednih subjekata koji su 2019. godine prisustvovali poslovnim susretima u Novom Sudu. U PK Vojvodine se okupila i kvalitetna delegacija, predstavnici firmi koje imaju interesa poslovanja sa firmama sa područja Tuzlanskog kantona. Još tada je dogovorena uzvratna posjeta u Tuzli, nastavak započetih razgovora koje je prekinula Pandemija.
Delegacija Kantonalne privredne komora Tuzla koju su sačinjavli Nedret Kikanović predsjednik Komore i saradnici Almir Mešić i Dino Kalesić dogovorila je sa svojim domaćinima, Zoranom Trpovskim sekretarom Udruženja za industriju i Spomenkom Đordanom presdjednikom Grupacije za trgovinu, da se počnu pripreme za realizaciju B2B susreta u Tuzli u aprilu ove godine, da se animira što više privrednih subjekata, sa obje strane, i omogući im se povezivanje, novi kontakti, razmjena iskustava, saradnja na obostrano zadovoljstvo.

Ista delegacija je boravila i u Beogradu. Razgovaralo se sa delegacijom Privredne komore Beograda koju su sačinjavale pomoćnice direktora Vidosava Đagić i Marija Petrović te Miodrag Veseli koordiantor za poljoprivredu. Sudeći po temama razgovora, za očekivati je veoma brzu i kvalitetnu međukomorsku saranju po nekoliko aspekata. Prije svega, razmjena iskustava vezanih za dualno obrazovanje, za provođenje obuke i ispita za usavršavanje kandidata za članove nadzornih odbora i članove uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, a onda i intenzivnije aktivnosti na povezivanju privreda beogradske i tuzlanske regije, područja koja imaju šta za ponuditi jedni drugima a čija kvalitetna saradnja traje decenijama. Ono što je planirano sa privrednicima iz Novog Sada, planirano je i za predstavnike privrednih subjekata iz Beograda i okruženja. Naime, iste te 2019. godine privrednici okupljeni u jednu delegaciju Kantonalne privredne komore Tuzla, dočekani su na poslovnim susretima u Beogradu u organizaciji PK Beograda.
Puno pozitivnih prijedloga za saradnju, razmjene iskustava, dogovora sa zajedničke poslove i projekte, organizovanje uvzvratnih B2B susreta a sve opet prekinuto pandemijom. No, epilog razgovora je isti, termin isti. U prvoj polovici aprila, u Tuzli će Kantonalna privredna komora Tuzla organizovati uzvratne poslovne susrete a prije toga, novi sastanak i susret zakazan je za februar u toku trajanja Sajma turizma.

Sajmovi su nezaobilazna tema, snažno se vraćaju na privrednu scenu nakon pandemije, pa je potpuno očekivano i logično bilo da komorska delegacija put u Novi Sad i Beograd, završi i kruniše sastankom u Beograskom sajmu. Dejana Cahun koordinator Sajma građevine SEEBBE, Dragan Zečević koordinator Sajma turizma, Aleksandra Milosavljević koordinator Sajma etno hrane i pića i Aleksandar Pavić koordinator Sajma namještaja, ponovo su širom otvorili vrata pomenutih manifestacija. Dogovoren je nastavak saradnje i u toku 2024. godine i predstavljanje privrednih subjekata, članica Komore, na značajnim sajamskim manifestacijama, među najkvalitetnijim u ovom dijelu Evrope a koje obuhvataju turizam, građevinu, namještaj i etno hranu i piće. Upravo ovim redoslijedom sajmova, i ove godine će na Beogradskom sajmu biti prisutna zajednička postavka pod nazivom “Privread TK” koju već niz godina organizuje Kantonalna privredna komora Tuzla.