Delegacija Gradiške posjetila gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića

Gradonačelnik Grada Tuzle primio je u posjetu delegacije Gradiške na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem. Ova dva grada povezuje narodni heroj Enver Šiljak, istaknuto je ovom prilikom.


Na sastanku je razgovarano o saradnji u oblasti ekonomije, kulture i turizma u cilju boljeg kvaliteta života građana. Između ova dva grada treba da potenciramo ono što nas veže, a ne ono što nas razdvaja. Zajedničko je da čuvamo uspomenu na narodnog heroja Envera Šiljka koji je rođen u Gradišci, koja ljubomorno čuva uspomenu na Envera Šiljka, koji je tragično izgubio život u Tuzli. Zajedno čuvamo uspomenu na narodne heroje, što je važan dio naše zajedničke tradicije. Uz entuzijazam i poštovanje širimo faktore razvoja prirodnog i kulturnog naslijeđa i ljudi su glavni faktori razvoja. Važan nam je i ekonomski održivi razvoj, kvalitet života i uključenost građana. Zajedno možemo razmijeniti dobre prakse i iskustva, turiste, udruženja i privrednike, naglasio je gradonačelnik Imamović.


Prema riječima gradonačelnika Gradiške, Zorana Adžića, uspomene na narodnog heroja su obostrane. Želimo da skinemo prašine sa događaja i ličnosti, te da im odamo poštovanje. Tradiciju kulturne baštine i našeg istorijskog postojanja na ovim prostorima želimo da prenesemo na mlađe generacije. Naš odnos u kojem baštinimo našu tradiciju daje nam prostor da jedni pored drugih možemo da se razvijamo, da budemo uspješni i da se razvijamo, istakao je Adžić.


Novinar Milan Pilipović je najavio snimanje dokumentarnog filma o Enveru Šiljku. Ljubavna priča Envera Šiljka je filmska priča, jedinstvena, neobična, nesvakadašnja. Moje kolege i ja smo zainteresovani da tu priču pretvorimo u filmsku priču i da ugradimo jednu dokumentarnu varijantu u Gradišci i Tuzli sa glumcima Narodnog pozorišta Tuzla i sa glumcima iz Gradiške. Želimo da pošaljemo poruku novim generacijama koji njeguju identične vrijednosti iz Drugog svjetskog rata, borbu za pravdu i antifašizam, naglasio je Pilipović, te dodao da vidi scenario u dva pravca „Istorijski izvori , i svakako knjiga „Slana zemlja“, Jasmina Imamovića koja bi uz istorijske faktore dala jednu umjetničku dimenziju više, kazao je Pilipović.


Ostala je zauvijek zabilježena priča o heroju Enveru Šiljku i priča o članu ilegalnog pokreta otpora u Tuzli, Fride Laufer, koja je nakon odvođenja u logore pogubljena sa sinom, a u lancima vezanog Šiljka ustaše su kroz hodnike zatvora vodile na streljanje, dok je Fridi glasno pjevao pjesmu „Jel ti žao što se rastajemo“.


Gradska uprava je sačuvala uspomenu na Envera Šiljka i Fridu Laufer izgradnjom mosta 2010. godine u Tuzli koji je nazvan „Most ljubavi“.


Duška REBIĆ