Darko Zabuš osvojio nagradu “Tomislav Trojak”

Darko Zabuš, fotoreporter RSD Sloboda Tuzla, dobitnik je prve nagrade “Tomislav Trojak” za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Hercegovini, koja je snimljena prošle godine. Tako je odlučio stručni žiri manifestacije “Najbolja sportska fotografija godine”, koja je održana sinoć u Bosanskom kulturnom centru TK.

Nagrade su još dobili fotoreporter iz Zenice Draženko Jurišić te mladi Ajdin Bešić iz Tuzle.

– Počastvovan sam zbog nagrade, posebno jer nosi ime Tomislava Trojaka, sa kojim sam imao priliku sarađivati i raditi. Fotografija koja je osvojila prvu nagradu je nastala u Banovićima, na utakmici Slobode i Igmana. Bilo je kišno vrijeme što je fotografiji dalo još bolju jačinu – istakao je Darko Zabuš, kojem je nagradu uručio Igor Trojak, sin Tomislava Trojaka.

Izbor sportske fotografije godine, koj ije večeras otvorio Žarko Vujović – predsjednik Skupštine TK, organizira Udruženje građana Centar kreativnih aktivnosti iz Tuzle u partnerstvu s Ministarstvom kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona i BKC-om.

Nagrada za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Heregovini nosi naziv po poznatom bh. fotografu, Tuzlaku, Tomislavu Trojaku, a tročlani žiri u sastavu Robert Andrejaš, Edin Skokić i Nedim Salaharević birao je fotografije pristigle od 20 autora koji su poslali 40 fotografija.

Podsjećamo, Tomislav Trojak bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih fotografa, a posebna trag je ostavio u sportskoj fotografiji. Preminuo je 2015 godine, a izbor koji nosi njegovo ime pokrenut je 2018. godine.

(Tuzlainfo.ba)