Dani evropskog naslijeđa TK uz manifestaciju „Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa“

U Tuzlanskom kantonu održati će se manifestacija „Dani evroskog naslijeđa“  u periodu 22.9.- 06.10. , kroz različite programe, kako bi privukli pažnju javnosti. Cilj je ukazati na značaj i očuvanje zajedničke evropske baštine.
Program će biti obilježen kroz manifestaciju pod nazivom „Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa“istaknuto je na press konferenciji koja je održana u BKC-u TK.
Prema riječima Ivane Mijatović ministrice za kulturu, sport i mlade TK,čuvanjem kulturne baštine mi ustvari čuvamo kulturnu tradiciju i nešto što se sa generacije na generaciju prenosi kroz istoriju naših predaka do nas samih. Ova manifestacija će biti organizovana po treći put na području našeg kantona u različitim ustanovama kulture koje realizuju brojne sadžaje, istakla je ministrica Mijatović.
Dani evropskog naslijeđa je promocija bosanskog saza i svega što se veže uz ovaj instrumenat , koji se duboko ukorijenio u bh kulturu i tradiciju .Saz kao instumenat je došao na naše područje BiH ,ali i svirači i umjetnici su dali neku posebnost saza i to smo htjeli da istaknemo , da ovim naslovom naglasimo, istakao je Benjamin Bajrektarević , stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturne baštine u BKC-u TK.
Muzej Istočne Bosne realizuje radionice vez i drvorez, koje će biti organizovane od 23. do 25. septembra,u BKC-u, istakao je direktor ove ustanove , Ljubiša Veljković.
Program obilježavanja Dana evropskog naslijeđa će biti realizovan u pet gradova TK , sa početkom 22 septembra u BKC-u Tuzla , gdje će biti održan Okrugli sto u povodu desete godišnjice od smrti istaknutog sazlije Hašima Muharemovića.Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na vrijednosti dr.Hašima , kao istaknutog preminulog sazlije , dodao je  Bajrektarević.
Saz je kultura, smatram dušom BiH i smatram da ćemo kroz ove projekte osvježiti našu bh svakodnevnicu, kazao je Mirza Ibrišimović , direktor JU Centra za kulturu i informisanje Srebrenik .
Dani evropskog naslijeđa obilježavaju se jedino u Tuzlanskom kantonu u Fededraciji i manifestacija će trajati do 6 oktobra, a centralni dio manifestacije će biti upriličen Koncertom udruženja sazlija u Gradačcu. Koncert će se održati 28.9.2022 sa početkom u 18 sati na Kuli kapetana Gradaščevića, a zbog nevremena će biti održan u Kinu Gradačac.
Ovih dana održati će se mnogi okrugli stolovi povodom 220 godina od rođenja Huseina kapetana Gradaščevića , kazala je Nadira Duraković, direktorica JU Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.
Dani evropskog naslijeđa TK ove godine se obilježava zajedno sa BKC-om TK, Narodnim pozorištem Tuzla, Zavodom za zaštitu i korištenje kulturnohistorijskog i prirodnog naslijeđa, Muzejom Istočne Bosne,BKC-om Živinice , BKC-om Gračanica , Centrom za kulturu i informisanje Srebrenik i Centrom za kulturu „Ahmed Muratbegović“ Gradačac.
U pet ovih gradova  TK će se realizovati brojni programi, radionice, okrugli stolovi, predstve i koncerti , koji imaju za cilj promociju bosanskog saza i svega što se veže za ovaj insrument , koji se duboko ukorijenio u bh kulturu i tradiciju, ističu organzatori.
Piše: Duška REBIĆ