Danas projekcije dva igrana filma u okviru Sedmice filma Mladih Tuzle

U periodu od 12.3. do 15.3.2022. godine, u okviru 18. Dana Mladih Tuzle realizuje se Sedmica filma Mladih Tuzle namijenjena za sve uzraste publike.

Za danas (nedjelja, 13.3.2022. godine) s početkom u 17.00 sati zakazana je projekcija filma „Virtuelni zatvor“ a za 20.00 sati zakazana je projekcija filma „Od gnijezda do zvijezda“.

Film „Virtuelni zatvor“ nastao je na osnovu rezultata istraživanja nivoa ovisnosti mladih o internetu realizovan u srednjim školama u Tuzli. To je edukativno-informativni film o ovisnosti mladih o internetu. Ima za cilj razvijanje društvene svijesti o posljedicama prekomjernog korištenja interneta i videoigara, o čemu se posvećuje malo pažnje u odnosu na sve veću zastupljenost ove ovisnosti. Film ističe probleme i stanja u kojima se nalaze ovisnici o internetu i utjecaj ovisnosti na društvene odnose. Također, film želi stvarati kritičnu masu mladih ljudi koji će stečena znanja o problemu ovisnosti o internetu prenijeti svojim vršnjacima, te biti sposobni da pomognu osobama kod kojih primijete simptome ovisnosti, što je, ujedno i glavna poruka filma.

Igrani film „Od gnijezda do zvijezda“ je emotivna priča o prijateljstvu koje se svijetom mašte pokušava izboriti sa teško ili nikako rješivim situacijama u stvarnosti. Osnovna tema filma jesu razni oblici međuvršnjačkog nasilja, ali i nasilja u porodici, predstavljeni kao svakodnevnica i prepreka odrastanju. U isto vrijeme, odnosno paralelno, tok radnje prati djevojčicu i dječaka kao učenike osnovne škole izložene negativnim komentarima koji postepeno dovode do isticanja ozbiljnosti suštine problema međuvršnjačkih odnosa.