Dan narcisa obilježen prvi put u Gračanici

Dan narcisa danas je prvi put obilježen u Gračanici. Narcise su građankama i građanima dijelile članice udruženja “Nismo same” Gračanica.

Cvjetovi narcisa su tokom marta prepoznatljiv simbol posvećen podizanju svijesti o raku dojke, to su dani kada poklanjanjem narcisa imamo dodatnu priliku naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja raka, a ujedno i podsjetiti se kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli.  Danas su članice udruženja “Nismo same”  upriličile i svečanost na kojoj su o važnosti prevencije govorile i žene liječene od ove opake bolesti. Predsjednica udruženja Murisa Bričić predstavila je nedavno formirano udruženje te spomenula dosad realizovane aktivnosti. Članicama su ovom prilikom svečano uručene članske iskaznice.

O važnosti prevencije govorila je doktorica Melika Dervišefendić Peljto, skrenuvši pažnju na povećan broj oboljelih žena mlađe životne dobi.

Dan narcisa u Gračanici danas su podržale i žene iz prijateljskih udruženja oboljelih od karcinoma „Zmajice“ iz Gradačca, „Nijemi krik“iz  Kalesije i „Snaga žene“ iz Maglaja.

Svoje iskustvo sa opakom bolešću sa okupljenima je podijelila Sija Kahvedžić.

Pjesnikinja Nihada Hadžibegić Žunić za ovu je priliku napisala posebnu poemu, koju je interpretirala uz pratnju gitare učenice Osnovne muzičke škole   Aline Čubrilović. O psihološkom jačanju oboljelih govorile su psihologinje Sonja Perović i Sanja Pavlović.

Današnju svečanost uveličao je veliki broj  Gračanlija,  koji su na ovaj način poručili da oboljele žene zaista NISU SAME.

(radiogračanica.ba)