Dan bijelih traka za sjećanje na ubijene Prijedorčane

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, bit će obilježen sutra u Prijedoru gdje će okupljeni još jednom odati počast ubijenim građanima tog grada i još jednom pozvati na rješavanje pitanja izgradnje spomenika za 102 ubijene djece.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Grada Prijedora i jedan od nosioca organizacije “Bijelih traka” u Prijedoru, potvrdio je da će se i ove godine prošetati do trga Zorana Karlice gdje će položiti 102 ruže za 102 ubijene djece.

“Ove godine imamo i instalaciju od 102 peškirića izvezena na platnu za 102 djece, sa imenom i prezimenom svakog ubijenog djeteta i godinom rođenja. Tu će biti i sehara u kojoj su se nekada čuvale vrijedne stvari i pakovalo ruho za djevojke koje su se udavale. Mi ćemo čitanjem imena ubijene djece vratiti te peškiriće u tu seharu i time poručiti, onima koji ne dozvoljavaju izgradnju spomenika ubijenoj djeci, da ih ponovo ubijaju 2018.”, izjavio je Bačić.
A, kako je kazao, stvarno su ih ubili 1992. godine.

“Nisu u pitanju samo bošnjačka djeca, ima i hrvatske i srpske djece. Mi ne izostavljamo nikoga. Idemo ka budućnosti, a ne vraćanju unazad u ‘90-e godine što čine gradske vlasti”, poručio je Bačić.
Srpske snage su 31. maja 1992. godine naredile putem javnog glasila da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Trnopolje i Omarska, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, djece i žena nesrpske nacionalnosti.

(Radiosarajevo.ba)