Dan Armije RBiH bit će obilježen nizom aktivnosti

Centralna svečanost obilježavanja Dana Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu bit će održana 14. aprila u Kalesiji. Toga dana planiran je veliki defile kroz centar Kalesije, polaganje cvijeća na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima pred zgradom Općine Kalesija, kao i sportska takmičenja i svečana akademija.

Predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Edin Hadžimuhamedović danas je, u ime koordinacije boračkih udruženja, pozvao je sve bivše pripadnike Armije da dođu u Kalesiju na obilježavanje ovog značajnog datuma.
„Objedinjavanje patriotskih snaga u Armiju RBiH je sudbonosni događaj u historiji BiH. U posljednjih nekoliko godina ovaj važan datum se dostojno obilježava, a to je posebno važno zbog mladih, koji moraju znati značaj formiranja naše Armije i šta se moglo desiti da do toga nije došlo”, rekao je general Sead Delić, bivši komandant Drugog korpusa Armije RBiH.
Premijer TK i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja Jakub Suljkanović naglasio je da je važno njegovati kulturu sjećanja, da se budućim generacija ne bi dogodilo ono što se dogodilo nama.
„Čast nam je danas, s ove vremenske distance, reći da je onda kada je to bilo najteže, Armija pokazala najviši stepen morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost. Zahvaljujući tom angažmanu očuvan je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i mi danas imamo jedinstvenu BiH i što je vrlo bitno – imamo jedinstvene Oružane snage BiH koje su svojim radom jedna od najznačajnijih parametara za punopravno članstvo BiH u NATO-u.” rekao je premijer Suljkanović ističući da je Vlada Tuzlanskog kantona svake godine partner u obilježavanju godišnjice Armije.
„Moramo se sjećati ponosnih dana kada smo stvarali Armiju RBiH, ali i budućim generacijama ostaviti u naslijeđe sve ono za šta smo se borili” rekao je predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović i prezentirao cjelokupan Program obilježavanja ovog značajnog datuma.
Boračka udruženja do 14. aprila i centrane svečanosti u Kalesiji, planiraju obilazak socijalno ugroženih i bolesnih saboraca i polaganja cvijeća na spomen obilježjima širom BiH.