Damir Šišić (SDA) i Silva Banović (NIP) žrijebom izabrani za delegate iz TK u Dom naroda FBiH

Damir Šišić iz SDA i Silva Banović iz NiP-a izabrani su za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Tuzlanskog kantona. Oni dolaze iz reda bošnjačkog, odnosno hrvatskog naroda, a izabrani su žrijebanjem koje je danas obavio CIK BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je obavila žrijebanje za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Tuzlanskog kantona, za nedostajuće članove iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba Damir Šišić iz SDA žrijebom je izabran za delegata iz reda Bošnjaka, dok je na isti način Silva Banović iz Naroda i pravde izabrana za predstavnicu Hrvata.

Inače, Šišić je u žrijebu završio sa protukandidatom iz Stranke za BiH Asmirom Hasićem, dok je u takozvanom šeširu Banović bila skupa sa Borisom Krešićem iz reda Hrvata.

Na osnovu rezultata posrednih izbora iz reda bošnjačkog naroda iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ranije su izabrani Dževad Hadžić, Muamer Zukić, Senad Alić i Izen Hajdarević.

Shodno današnjem žrijebanju, u Tuzlanskom kantonu iz reda Bošnjaka najviše delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH sada ima SDA i to njih dvojicu, dok po jednog ima NiP i SDP, a tu je i nezavisni kandidat Senad Alić, koji se ranije odmetnuo od PDA.

Iz reda srpskog naroda, ranije je iz Tuzlanskog kantona izabran Slađan Ilić te Žarko Vujović. Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih zastupnika iz reda srpskog naroda popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Na osnovu rezultata posrednih izbora iz reda Ostalih iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrana je Imširović Sandra.

 

 

(Klix.ba)