Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2017.

Teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Svečana manifestacija proglašenja najboljih u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH održana je sinoć u hotelu“Holiday“ u Sarajevu.

Džumhur, u 2017.godini je otišao korak dalje i istorijskim rezultatima za bh. tenis i bh.sport uopšte, došao do titule najboljeg sportiste BiH. Džumhur je u godini na izmaku osvojio dva ATP nasova iz serije 250 i to u St. Peterburgu i Mokskvi, te sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang liste.

U u konkurenciji osim Džumhura su bili fudbaler Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa.

“Nagrada najboljeg sportiste je stvarno šlag na kraju sezone zbog koje sam oduševljen. Presretan sam zbog nagrade, to je velika stvar za mene i samo još jedan podstrek da pravim još bolje rezultate. Zahvaljujem se svima, prije svega Nezavisnim novinama; i BHRT-u i onima koji su prepoznali ono što sam napravio ove godine. Takođe, želim da se zahvalim roditeljima koji su mi uz djevojku najveća podrška”, rekao je Džumhur.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varašvi, te postala vicešampionka svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Među tri nabolje našle su se još Aleksandra Samardžić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam).

„Drago mi je što sam peti put izabrana izabrana za najbolju sportistkinju u izboru Nezavisnih i BHRT-a kojima se ovaj put zahvaljujem, kao i stručnom žiriju. Ovakve nagrade su uvijek motiv za daljni rad, a meni će nadam se i ova poslužiti da i u narednim godinama ostvarujem vrhunske rezultate. Žalim da iskoristim priliku da se zahvalim porodici, treneru Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi, kao i svima koji su mi pružali podršku”, istakla je Cerićeva.

Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri kojim je predsjedavala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović a dodijeljene su nagrade još u 10 kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea.

Nagrada za najboljeg trenera je otišla u ruke Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH, Nagrade za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu pripale su reprezentativki BiH u tekvandou Katarini Kraišnik i karatisti Munibu Dedoviću.

Nagrada za razvoj sporta pripala je USD Bosna, koja ove godine slavi veliki jubilej, 70 godina postojanja. Stručni žiri je nagradu za fer-plej dodijelio fudbalskom treneru Slavenu Musi.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena koja je od ove godine članica „Kuće slavnih“, Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u evropskim okvirima, te Milanku Mučibabiću višestrukom šampionu i čovjeku koji je cijeli život uz džudo.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide.

Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, kapitenu Košarkaškog kluba invalida Vrbas. Srca čitalaca Nezavisnih novina i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić.

Izbor najboljeg sportiste za 2017. godine održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na čelu sa predsjedavajućim doktorom Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Fena)