Da li znate kako se možete zaštititi od infekcija u javnom prevozu?

Piše: Duška Rebić

Vožnja u javnom prevozu zadnjih nekoliko mjeseci nije jednostavna i bezbjedna kao što je to bio slučaj prije pandemije korona virusa. Kako bi sačuvali svoje zdravlje i ispoštovali date higijensko-epidemiološke mjere tokom vožnje, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.

Savjeti za sigurnu vožnju u javnom prevozu:

1.Trudite se da ne sjedite pored putnika koji je nesumnjivo bolestan(kašlje i kiše). Pokušajte držati distancu od 2m. Ne pokušavajte doći do najdaljeg ugla u nadi da ćete se naći podalje od virusa- oni se gomilaju upravo na zbijenim mjestima. Ukoliko ste u mogućnosti sa sobom nosite eterično ulje čajnog drveta ili lavande. Ako se nađete pored bolesne osobe, nekoliko kapi ulja stavite na salvetu i njome prekrijte usta i nos.

2. Tokom vožnje u javnom prevozu u ustima možete držati komadić suhog korjena iđirota ili koricu limuna. Navedene namirnice će organizmu pomoći da se izbori s virusima koji su dospjeli u nos i ždrijelo.

3. Rukohvati, sigurnosni pojasevi i druge površine koje dodiruju putnici često su zaraženi mikrobima ili virusima. Oko 70% infekcija dolazi upravo putem prljavih ruku i zato je jako važno da operete ruke odmah po dolasku na odredište.

4. Nosite bočicu dezinfekcionog sredstva na bazi alkolhola koje je idealno rješenje kada niste u mogućnosti da operete ruke.


Da biste ojačali imunitet jedite namirnice koje će vas naoružati gvožđem i vitaminima C i A.  U ishranu uključite proizvode bogate vitaminom C kao što su kivi, paprika babura, kiseli kupus, zrele banane…Veoma je važan vitamin A koji jača imunitet sluzokože, posebno nosa i ždrijela, koji se prvi susreću sa virusima. Vitamin A se nalazi u bundevi, mrkvi, špinatu i začinima kao što su paprika i bosiljak. U ishrani treba da budu zastupljeni proizvodi bogati gvožđem kao što su heljda, goveđa džigerica, špinat i sočivo.