Da li će doći do prekida nastave u školama na TK?

Do kraja prvog polugodišta ostalo je još malo. Iz Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona kažu da do prekida nastave ne bi trebalo doći. Od ponedjeljka je uvedena i nova mjera zaštite, tako da su sada sva djeca obavezna da nose maske i tokom trajanja nastave.

Broj zaraženih učenika i nastavnika u školama na Tuzlanskom kantonu procentualno se kreće do 0,5 posto i u opadanju je, tako da do kraja prvog polugodišta ne bi trebalo doći do prekida nastave.
– Za sada još uvijek ostajemo pri organizaciji nastave na ovaj način kako smo krenuli u septembru. Konstantno smo u kontaktu sa stručnjacima, konstantno im dostavljamo podatke o broju zaraženih učenika, nastavnika. Hvala Bogu još uvijek je taj broj mali i krivulja se nekako smanjuje, tako da se nadamo da neće biti potrebe ni za kakvim aktivnostima – kaže Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Prema novoj preporuci Kriznog štaba i učenici od prvog do petog razreda su obavezni nositi masku i na nastavi.

– Na Federaciji su donijeli jednu novu naredbu, mislim da će dodatno da oteža našim nastavnicima, jer ipak su to najmlađi učenici koji evo sada moraju da se priviknu na neke nove uvjete, da su i na nastavi pod maskama, ali ja se nadam da to neće dugo trajati – dodaje Brašnjić.

Kada je u pitanju drugo polugodište još uvijek je rano govoriti na koji način će nastava biti organizovana. Iz Ministartva obrazovanja i nauke TK napominju i da se prati epidemiloška situacija, broj zaraženih učenika i nastavnika, te će u skladu s tim biti poduzete odgovarajuće mjere.

(RTVTK)