Crveni križ FBiH dodijelio priznanja za dobrovoljne davaoce krvi

Jučer je u Tuzli održana svečana dodjela priznanja “Zlatni znak”, “Srebrena plaketa” i “Srebreni znak” Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine za 11 dobrovoljnih davalaca krvi sa područja Tuzlanskog kantona. Srebrene plakete dodijeljene su za devet dobrovoljnih davalaca koji su krv darovali manje od 75 puta, dok su priznanja “Zlatni znak” dobila dva davaoca za 100 i više darivanja.

Midhat Džambić krv je darovao više od stotinu puta. Za njega ali i druge dobrovoljne davaoce krvi ovaj humani čin sastavni je dio života, a zahvaljujući njemu i drugim dobrovoljnim davaocima spašeni su brojni životi, jer krv je lijek koji nema zamjenu. On, kao i još deset dobrovoljnih davaoca danas su za svoju humanost dobili priznanje Crvenog križa Federacije BiH. Džambić kaže da nikada nije upoznao neku osobu kojoj je upravo on pomogao darivanjem krvi, ali da mu to nije ni važno, jer ovaj dio sebe daje od srca.

”Dao sam 107 puta krv i imam želju da pomognem, to mi je motiv i darujem dokle god budem mogao, dok sam zdrav i da pomognem. Apelovao bih na ovu omladinu da se i oni uključe u to”, navodi on.

Pandemija korona virusa nije bila prepreka za humanost i solidarnost građana. Uz sve poteškoće izazvane Covidom, krvi za bolesne i povrijeđene nije falilo. Iz Crvenog križa apeluju na građane da se i oni odazovu u budućnosti akcijama darivanja krvi.

”Apeliramo na sve veći broj onih koji će dati jednom ili dva puta, time bi se povećao broj doza i davalaca krvi koji shodno Zakonu o krvi u Federaciji treba da se prikuplja kroz planske i organizirane akcije darivanja krvi”, ističe Namik Hodžić sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

Dobrovoljni davaoci krvi za svoj humani čin zaslužuju veća priznanja cijelog društva ali i organa vlasti. Shodno tome za sve višestruke davaoce krvi organizovan je prijem kod premijera Tuzlanskog kantona, a Crveni križ se nastavlja nesebično zalagati za sve svoje humaniste.

”U proteklom periodu potpisivanjem kolektivnog ugovora za osnovno, srednje obrazovanje i visoko školstvo, poboljšan je status dobrovoljnih davaoca krvi, koji su u ovom ugovoru dobili dva slobodna dana nakon darivanja krvi, u odnosu na raniji period kada je bio priznat samo jedan dan”, navela je Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

Priznanja koja se uručuju dobrovoljnim davaocima krvi predstavljaju samo mali čin u odnosu na to koliko života se spasi. Samo jedna osoba koja daruje krv stotinu puta, darovala je 50 litara krvi a to će spasiti 50 ljudskih života.

”Mi u Tuzli smo ponosni da je Tuzla kao grad možda jedan od većih gradova koji po broju davalaca krvi kotira u Bosni i Hercegovini, i ono što je dobro, možemo reći da su desetine hiljada Tuzlaka dobrovoljni davaoci krvi, i mi se zalažemo da tokom iduće godine kroz Gradsko vijeće kao znak priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, napravimo priliku da se negdje dobije ulica dobrovoljnih davalaca krvi”, rekao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa grada Tuzla.

Crveni križ, kako grada, tako i kantona će i u narednom periodu organizovati akcije dobrovoljnog darivanja krvi, stoga pozivaju građane da se odazovu u što većem broju, kako bi zdravstvene ustanove u svakom momentu imale dovoljne količine krvi potrebne za spašavanje života.