Cormack: Zabrinjavajuće je što bh. političari koriste laži i strah u kampanji

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini je u punom jeku, a analitičari kažu da je, makar sudeći prema riječima koje se mogu čuti, najoštrija do sada. Bh. političari su u izborni proces ušli bez nužnih promjena izbornog zakonodavstva, što su teme o kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao s američkom ambasadoricom u BiH Maureen Cormack​.

Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini u punom je jeku, ne štede se riječi, a često i uvrede, analitičari kažu bit će “najprljavija do sada”. Kako vi ocjenjujete dosadašnji tok izborne kampanje?

Da, zaista, mi dijelimo zabrinutost za atmosferu koja okružuje ovu izbornu kampanju. Da li se radi o širenju straha, priči o nacionalizmu, populizmu, veoma je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umjesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane. Bez obzira da li se radi o proizvodnji oružja “za ne daj bože”, o otcjepljenju, da li govorimo o različitim pseudopatriotskim temama koje političari izmišljaju… Ne bi ova kampanja trebala biti o tome.

Ono čemu se nadam u ovoj kampanji jeste da će građani odabrati da se fokusiraju, umjesto ovoga što sam navela, na stvarna životna pitanja: na napredovanje ove zemlje, na razvoj ekonomije, na unapređenje zdravstvenog sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače.

Ono što sam čula u skorije vrijeme, a vezano za izbornu kampanju upravo je suprotno promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti. Ono što je potrebno su demokratske debate, ali zabrinjava upravo i ono što sam čula u javnosti, da su neke političke debate čak bile otkazane, debate protivnika. Pri tom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utiče na demokratske procese u zemlji.

Stoga pozivam sve da se u ovoj kampanji fokusiraju na stvarna životna pitanja, da se manu ovakve retorike, da više akcenta bace na ono što se dešavalo u posljednje četiri godine i na ono što je potrebno kako bi se odgovorilo na stvarna pitanja, umjesto upornog apeliranja na strah i zastrašivanje.

Otud pozivam građane da 7. oktobra izađu na izbore, da daju svoj glas, da daju svoj glas onima za koje smatraju da će ispuniti sva ona očekivanja koja će popraviti njihove živote i omogućiti napredak ove cijele zemlje.

Bosna i Hercegovina je u predizborni ciklus ušla bez nužnih izmjena izbornog zakonodavstva. Bili ste uključeni u iscrpljujuće pregovore, rješenje se ipak nije našlo. Očekujete li da će u oktobru biti formirana nova vlast?

U pravu ste. Mi smo zajednički s Evropskom unijom radili na tome da omogućimo dogovor između stranaka kroz pregovore. Kao što sami znate, do rješenja nije došlo. Sada nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje riješi na zadovoljstvo svih. Važno je nakon izbora fokusirati se na tri stvari. Prije svega, pred strankama stoji zadatak da se implementiraju rezultati izbora, na odgovoran i zakonodavan način.

Dugoročno gledano, oni će morati definitivno da se vrate na ova važna pitanja i da Izborni zakon i izborno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini usklade, kako sa evropskim standardima, tako i sa odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. A ono što je najvažnije, da se fokusiramo sada na same izbore 7. oktobra i da oni budu održani, slobodni, transparentni i u skladu sa principima demokratije.

Sjedinjene Američke Države stavile su na crnu listu visokog funkcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikolu Špirića zbog korupcije. Ta odluka izazvala je buru reakcija prije svega iz SNSD-a i od predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, pa ste, između ostalog, optuženi da je to Vaš “očajnički korak”, te da je to način da se miješate u predizbornu kampanju u BiH? Kako ocjenjujete takve stavove koje smo mogli čuti iz Banjaluke?

Ova odluka je odluka državnog sekretara i Ministarstva spoljnih poslova SAD, State Departmenta i zasnovana je na dokazima vezanim za zloupotrebu položaja i korupciju. Ovo je proces koji je trajao nekoliko mjeseci i koji je prolazio detaljnu pravnu analizu.

Postoje navodi da je gospodin Špirić prisvojio ličnu korist dok je obavljao zvaničnu dužnost u okviru Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Ovakvi postupci i odluke predstavljaju zvaničnu spoljnu politiku SAD i apsolutno nisu ni na kakav način, vremenski ni na bilo koji drugi način vezani za politička događanja u zemlji.

Naravno, političarima je mnogo lakše tvrditi da se ovdje radi o mojoj ličnoj odluci. Međutim, radi se o zvaničnoj odluci SAD-a. A ono što nam ustvari treba jeste da vidimo da se svi ozbiljno bave rješavanjem pitanja i borbom protiv korupcije, na svim nivoima, na političkom nivou, na nivou vlasti i generalno u čitavoj zemlji.

(bosanski.com)