Civilna zaštita TK spremna za zimsko održavanje cesta

Iako snijega još uvijek nema, a veće padavine nisu najavljene tokom ovog mjeseca, nadležne kantonalne službe uveliko se spremaju za čišćenje puteva. Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla, potpisala je ugovore sa izvođačima, koji su spremni za potencijalne sniježne padavine i održavanje puteva u 13 općina i gradova Tuzlanskog kantona.

Konstatovano je da su sve općine i gradovi u skladu sa svojim nadležnostima za formiranje operativnih planova za održavanje svih vrsta kategorisanih i nekategorisanih puteva na njihovom lokalnom nivou, odradili sve pripremne radnje, obezbijedili dovoljno materijalnih i tehničkih sredstava koji su potrebni za održavanje puteva u predstojećoj sezoni“, kazao je Mirza Džinović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

 

 

Ove poslove će uglavnom obavljati javna komunalna preduzeća, dok su za neke općine potpisani ugovori sa više izvođača radova, zbog njihovog geografskog položaja.

Imamo jednu općinu, općinu Kladanj koja ima potpisane ugovore sa tri kompanije s obzirom da su oni u planinskom području pa se očekuje veća potreba za tim uslugama u slučaju padavina, pa su njihove potrebe veće nego recimo u Srebreniku“, rekao je Džinović.

Džinović dodaje da su njihovi ljudski resursi uvijek na raspolaganju stanovništvu, ali napominje da je Civilna zaštita posljednja koja dolazi na teren u slučaju npr. ostanka nečijeg vozila u snijegu.

Prve operativne snage su policija, ukoliko je potrebno poslije toga Hitna pomoć, treće operativne snage su vatrogasci, a ukoliko postoji realna potreba onda i Civilna zaštita. Mi ne radimo izvan okvira propisanih procedura, samo ukoliko se proglasi stanje prirodne nesreće i ako postoji potreba onda pozivate civilnu zaštitu“, kaže Džinović.

Iz Civilne zaštite su pozvali građane kao i pravna lica, da tokom zime i snježnih padavina, obavezno čiste puteve ispred svojih kuća i poslovnih objekata, jer je to zakonska obaveza koju svi trebaju poštovati.

 

(rtvslon)