Cikotić: Građani Bihaća mogu odahnuti

Građani Bihaća mogu odahnuti, poručio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić nakon obilaska prihvatnog centra Lipa.

Radi se na stvaranju uvjeta za boravak migranata u šatorima koje su 1. januara postavile Oružane snage Bosne i Hercegovine u prihvatnom centru Lipa.

Istovremeno će početi i radovi na obnovi kako bi migranti mogli dugoročno boraviti u šatorima pored prihvatnog centra Lipa, dok se unutar samog centra ne stvore uvjeti za njihov boravak zimi, što uključuje vodu, struju, grijanje i osnovne uvjete za život.

Istaknuta je potreba za konkretnim planom za smještaj migranata unutar cijele BiH kako se ne bi nastavila praksa da migrantsku krizu nosi jedan narod i dva kantona u Bosni i Hercegovini, kazao je ministar Cikotić.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas je s ministrom odbrane Sifetom Podžićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, premijerom USK-a Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, predstavnicima Delegacije EU i IOM-a, posjetio lokaciju Lipa kod Bihaća.

Nakon obilaska održan je i sastanak predstavnika Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Evropske unije, Međunarodne organizacije za migracije i predstavnika lokalne i kantonalne vlasti na kojem je tema bilo rješavanje pitanja smještaja za nekoliko stotina migranata.

IZVOR: RTV Slon