Cijene nafte oštro pale zbog pojave nove varijante koronavirusa

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, pete zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta koronavirusa mogla izazvati ponovno zatvaranje ekonomija, a time i pad potražnje za naftom. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko 8 posto, na 72,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,4 posto, na 68,15 dolara

To je peta sedmica zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od marta prošle godine, a posljedica je oštrog pada u petak, nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, nazvane omikron.

Samo u petak cijene barela potonule su više od 11 posto, što je njihov najveći dnevni pad od aprila prošle godine, i zaronile na najniže nivoe u više od dva mjeseca.

Sve do petka činilo se da bi cijene nafte mogle prekinuti četversedmični negativni niz, no u petak su cijene barela potonule više od 10 dolara jer je tržište uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi omikron varijanta mogla biti otporna na cjepiva i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, najavile pooštrene kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Evropi i ponovnog ‘lockdowna’ u nekim zemljama, kao što je Austrija.

Sve to moglo bi usporiti oporavak ekonomija od koronakrize i izazvati pad potražnje za naftom