Cijene nafte blago porasle nakon dvije sedmice pada

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle nedjelje blago porasle, nakon dvije sedmice pada, jer se trgovci nadaju da će potražnja za crnim zlatom ostati snažna uprkos širenju delta varijante korona virusa i usporavanju oporavka svjetske privrede.

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle nedjelje porasla 0.7 odsto, na 74.10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.4 odsto, na 72.07 dolar.

Cijene nafte, kao i drugih rizičnih investicija, oštro su pale na početku prošle nedjelje zbog strahovanja ulagača da će rast broja novozaraženih delta sojem korona virusa u SAD-u i mnogim drugim zemljama svijeta dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka svjetske privrede od korona krize.

Ali polovinom sedmice vijesti o širenju korona virusa pale su u drugi plan, a na tržištima nafte prevladalo je uvjerenje da će potražnja ostati jaka i da će pad zaliha i vakcinacije sve više ljudi protiv Kovida-19 podržati cijene.

Očekuje se da će potražnja rasti brže od ponude, koja bi prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika u avgustu, septembru, oktobra, novembru i decembru trebala biti povećana za po 400 hiljada barela dnevno.

“Zabrinutosti oko potražnje pokazale su se pretjerane zbog čega su se cijene oporavile. Uprkos povećanju ponude, na tržištu nafte bi ponuda do kraja godine trebala ostati nešto manja od potražnje”, pišu analitičari “Commerzbanka” u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zahvaljujući tome, cijene su nafte do kraja sedmice nadoknadile sve gubitke od ponedjeljka.

Analitičari ANZ Researcha ističu da na tržištu polako shvaćaju da povećanje snabdijevanja od avgusta do decembra neće biti dovoljno da se sačuva ravnoteža na tržištu. Dodaju da zalihe u SAD-u i članicama OECD-a i dalje padaju.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošloj nedjelji za 2.1 milion barela, ali zalihe u ključnom čvorištu u Kušingu pale su na najniži nivo od januara 2020.

“Ton na tržištu ponovo diktiraju oni koji špekuliraju s rastom cijena nafte, ali to ne znači da su bojazni povezane s virusom u potpunosti nestale”, zaključio je Stefan Brenok iz PVM-a.