Cijene hrane u maju pale, drugi mjesec zaredom

Globalne cijene prehrambenih proizvoda djelomično su pale u maju, drugi mjesec zaredom, iako su cijene pšenice i peradi porasle, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks cijena hrane je u maju 2022. u prosjeku iznosio 157,4 poena, što je 0,6 posto manje u odnosu na april. Indeks, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena potrošačke korpe prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje, ipak je ostao 22,8 posto – viši nego u maju 2021.

FAO indeks cijena žitarica porastao je za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, predvođen cijenama pšenice, koje su bile više za 5,6 posto u odnosu na april i 56,2 posto u odnosu na odgovarajuću vrijednost godinu dana ranije.

Međunarodne cijene pšenice, koje su u prosjeku samo 11 posto ispod rekordnog maksimuma postignutog u martu 2008. godine, porasle su kao odgovor na zabranu izvoza koju je objavila Indija i zabrinutost oko usjeva u nekoliko vodećih zemalja izvoznica, kao i smanjene izglede za proizvodnju u Ukrajini zbog rata.

Međunarodne cijene riže su također porasle u cijelosti, dok su cijene žitarica pale za 2,1 posto, pri čemu su cijene kukuruza pale za još više u skladu s blago poboljšanim uslovima usjeva u Sjedinjenim Američkim Državama, sezonskim zalihama u Argentini i očekivanim početkom brazilske žetve kukuruza.

FAO indeks cijena biljnog ulja pao je za 3,5 posto u odnosu na april, dok je i dalje značajno viši od nivoa iz prethodne godine. Cijene palminog, suncokretovog, sojinog i ulja repice su pale, dijelom zbog ukidanja kratkotrajne zabrane izvoza palminog ulja iz Indonezije i usporene globalne potražnje za uvozom soje i ulja repice s obzirom na povećane troškove posljednjih mjeseci.

– Ograničenja izvoza stvaraju neizvjesnost na tržištu i mogu rezultirati skokovima cijena i povećanom volatilnošću cijena, smanjenje cijena uljarica pokazuje koliko je važno kada se barijere uklone i omogući da izvoz teče nesmetano rekao je glavni ekonomist FAO-a Máximo Torero Cullen.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda također je opao za 3,5 posto na mjesečnom nivou. Cijene mlijeka u prahu su najviše pale, povezane s neizvjesnostima na tržištu zbog nastavka politike zatvaranja zbog COVID-a u Kini, dok su snažna maloprodaja i velika potražnja iz restorana na sjevernoj hemisferi spriječili značajan pad cijena sira uprkos oslabljenoj globalnoj potražnji za uvozom. Cijene putera su također pale zbog slabije uvozne potražnje uz poboljšanje izvoznih zaliha.

U međuvremenu, FAO indeks cijena mesa dostigao je rekord svih vremena, povećavši se za 0,6 posto u maju, iako su svjetske cijene goveđeg mesa ostale stabilne, a svinjskog mesa pale. Uspon je potaknut strmim povećanjem međunarodnih cijena mesa peradi, što odražava kontinuirane poremećaje u lancu snabdijevanja u Ukrajini i nedavne slučajeve ptičje gripe usred porasta potražnje u Evropi i na Bliskom istoku.

RTV Slon/Fena