Cijene goriva u Federaciji BiH niže od prosjeka u regionu

U Federaciji BiH u maju ove godine za litar benzina BMB 95 u prosjeku se plaćalo 2,95 KM što je za 7,5 posto manje od regionalnog prosjeka.

 

Analiza Federalnog ministarstva trgovine o prosječnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata u FBiH i zemljama regiona, na temelju podataka GlobalPetrolPricesa, pokazuje da je u maju prosječna cijena BMB 95 u regionu iznosila 3,19 KM.

 

U Albaniji je u maju litar benzina BMB 95 u prosjeku koštao 3,70 KM, Hrvatskoj 3,32 KM, Crnoj Gori 3,30 KM, Sloveniji 3,13 KM, te Srbiji 3,03 KM. Uz Federaciju BiH najniža cijena bila je u Sjevernoj Makedoniji i iznosila je 2,88 KM.

 

Sličan odnos cijena je i kod dizela gdje je prosječna cijena u regionu u maju iznosila 3,35 KM po litru. U Federacija BiH cijena je bila 3,17 KM i za 5,37 posto je niža od prosjeka regiona.

 

U Albaniji je litar dizela u maju koštao 3,83 KM, dok je najniža cijena bila u Sjevernoj Makedoniji 2,75 KM.

 

Tokom cijele 2021. godine cijene naftnih derivata bilježile su uspon, a snažan rast imale su u ovoj godini, naročito od marta, kao posljedica rusko-ukrajinskog rata.

 

Vlada Federacije BiH 1. aprila 2021. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (kalkulativne cijene), kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Ta odluka je još na snazi.