Cijena crvenog zlata dostiže rekorde: Malinari dočekali svojih pet minuta

Berba malina u BiH polako se zahuktava, a malinari očekuju da će ovogodišnja otkupna cijena dostići rekord te ističu da već ima nagovještaja da bi ove godine mogla da dostigne cijenu do pet KM po kilogramu. Kako kažu, malina je dočekala svojih pet minuta.

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, kazao je da se otkupna cijena u Srbiji kreće i do šest KM, pa da nešto manju cijenu očekuju i malinari u BiH.

“Jako je teško licitirati koliko će iznositi cijena, ali na našem području jedan od najvećih otkupljivača je u maju izašao s okupnom cijenom od četiri KM, tako da je sigurno da će cijene ići gore”, pojasnio je Alempić.

Dodao je da je berba počela prije nekoliko dana i dosta malina je propalo, tako da će ove godine imati dosta manji rod nego ranije.

Da će malinari ove godine biti zadovoljni cijenom kaže i Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, koji ističe da je njena cijena u okruženju oko pet do šest KM, pa se ista očekuje i u BiH.

“Budući da sve zemlje regiona izvoze na ista tržišta, očekujemo da i maline iz BiH budu ravnopravne cjenovno”, ističe Stojanović.

Dodaje da su informacije koje dobijaju iz Srbije i dijelova BiH gdje je berba već ranije počela jako pozitivne.

“Imamo već približnu cijenu akontativnu u odnosu na prošlogodišnju završnu cijenu. Tako ove godine očekujemo najbolju cijenu otkako se bavimo malinarstvom”, pojašnjava Stojanović.

Emir Mahmutović, predsjednik Kantonalnog saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, ističe da je ove godine jako dobar, ali i kvalitetan rod malina.

“Zasad su otkupljivači izašli sa cijenom od četiri KM, ali svi parametri pokazuju da će sigurno u narednom periodu da se nastavi rast cijena”, kazao je Mahmutović i istakao da godinama unazad nije bila ovako dobra cijena što se tiče malina. Kako kaže, ovo jagodičasto voće dočekalo je svojih pet minuta.

Petko Rankić, vlasnik hladnjače za skladištenje voća “Agro-dr” iz Bratunca, ističe da je on već polovinom maja, iako berba malina nije bila ni počela, izašao s otkupnom cijenom od četiri KM po kilogramu.

“To je početna cijena, svakako da je prisutna tendencija rasta, ali opet sve zavisi od kvaliteta i količine”, kazao je Rankić.

Ističe da je ove godine kvalitet malina mnogo bolji nego ranijih godina.

“Ne znam da li će cijena malina dostići pet KM, ali sigurno je kako se berba zahuktava da će preći brojku od četiri KM”, ističe Rankić.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, takođe je naveo da se ove godine očekuju manji prinosi, ali dosta bolji kvalitet nego ranijih godina.

“Vrijeme je malinarima ove godine išlo na ruku, mada su kasni proljetni mrazevi nanijeli štetu, ali ne u velikim količinama”, kazao je Dojčinović. Ističe da se može očekivati da će maline ove godine postići dobru i solidnu cijenu.

“Zasad se priča da će otkupna cijena biti i veća od četiri KM, što je jako visoko”, pojašnjava Dojčinović.