Četvrti val virusa na pragu – Epidemiolog Topalović: Vakcinišite se!

Posljednjih dana povećava se broj novozaraženih korona virusom u TK. Od pojave ove bolesti do danas, u Tuzlanskom kantonu je zaraženo više od 20 hiljada osoba. Epidemiolozi očekuju da će uskoro nastupiti četvrti val, stoga pozivaju građane da se što prije vakcinišu. Proces vakcinacije se odvija kontinuirano, za sada ima dovoljno vakcina proizvođača Astra Zeneca, ali se proces odvija sporo.

”Svi stanovnici planete će doći u kontakt sa virusom. Stoga je ova mjera prevencije najbolja mjera i samo tako možemo zaustaviti transmisiju virusa”, navodi dr. Blaško Topalović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK

Do sada je u Tuzlanski kanton stiglo 118.626 doza vakcina. Iskorišteno je više od 80 hiljada, a na lageru je još oko 30 hiljada doza vakcina. Iako se vrši masovna vakcinacija, ima određenih problema u nekim domovima zdravlja, navodi dr. Topalović.

”Zašto je to moguće. Vi znate ko su osnivači domova zdravlja, lokalne zajednice, općine. U Tuzli je veći pritisak zbog velikog broja stanovnika, sasvim je logično da će biti i veća gužva. Ali opet se vraćam na istu stvar, a to je komunikacija sa građaninom, odnosno komunikacija na liniji pojedinac – porodični doktor”, ističe dr. Topalović.

Topalović, također poziva građane koji su se vakcinisali van granica BiH, da te podatke dostave svojim porodičnim ljekarima, kako bi se znalo pravo stanje o vakcinisanom broju građana.

”Pozivam građane da svi koji su se vakcinisali u Srbiji, Hrvatskoj ili bilo gdje, molim da se jave preko porodičnog doktora, treba taj podatak o vakcinaciji uvesti u lični zdravstveni karton”, kaže dr. Topalović.

Za proces vakcinacije, Zavod zdravstvenog osiguranja TK osigurao je dodatnih milion KM, odnosno sredstva za rad i angažman zaposlenika u procesu vakcinacije te materijalne troškove domova zdravlja. Sredstva će se dodjeljivati na osnovu već planiranih i ugovorenih programa za higijensko-epidemiološke službe.

”Obaveza zdravstvenih ustanova koje provode proces vakcinacije je da do 31.01.2022. godine opravdaju ova sredstva na način da pokažu koji je broj stanovnika vakcinisan, koje su radnike zdravstvene struke angažovali za proces vakcinacije kao i da prikažu materijalne troškove koji se javljaju u procesu vakcinacije”, rekao je Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

U Zavodu se nadaju će ova sredstva pomoći zdravstvenim ustanovama da omasove vakcinaciju i ubrzaju taj proces.