Četiri dobrobiti čia sjemenki

Posljednjih godina čia sjemenke postale su nezaobilazni dio ishrane, posebno kod osoba koje žele da izgube višak kilograma.

Nutricionisti ih preporučuju jer su bogate proteinima, vitaminima A, B, E i D, kao i mineralima kalcijumom, kalijumom, bakrom, cinkom, gvožđem i manganom.

Pored toga, čia je odličan izvor vlakana koje drže sitost i poboljšavaju probavu.

Primjera radi, čia sjemenke imaju 8 puta više omege-3 od lososa, 6 puta više kalcijuma od mlijeka, 3 puta više gvožđa od spinata, 15 puta više magnezijuma od brokolija i 6 puta više bjelančevina od pasulja.

Takođe, čia sjemenke su lakše za upotrebu od lana. Jer, dok bi lan trebalo najprije samljeti, pa tek onda konzumirati, čia semenke možete da jedete u izvornom obliku, bez ikakve prethodne mehaničke ili termičke obrade.

Kako čia sjemenke djeluju na zdravlje?

Daju više energije, snižavaju loš holesterol i trigliceride, potpomažu probavu, sprečavaju nagli skok glukoze u krvi, podižu vrijednosti dobrog holesterola…

Štite probavu i čiste crijeva

Dvije supene kašike čia sjemenki sadrže 11 grama vlakana, odnosno trećinu preporučene dnevne doze vlakana za odrasle.

Ukoliko ih dodate u jogurt ili sok, pospješićete probavu. Ovo se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa opstipacijom.

Naime, vlakna iz čia sjemenki omogućava olakšano čišćenje crijeva i poboljšava apsorpciju hrane.

Čuvaju zdravlje zglobova i kostiju

Čia semenke pune su omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje kostiju i zglobova. Ukoliko ih konzumirate redovno, možete da sprečite pojavu osteoporoze koja se kod žena najčešće javlja kao pratilac menopauze.

Poboljšavaju san

Čia sjemenke bogate su triptofanom, aminokiselinom koja poboljšava san, pomaže u regulisanju apetita i pozitivno utiče na raspoloženje.

Potpomažu mršavljenje

Visok nivo vlakana i proteina razlozi su zbog kojih nutricionisti preporučuju konzumiranje čia semenki osobama koje žele da izgube višak kilograma, kao i onima koji pate od pojačanog apetita.

Čia semenke ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, imaju nizak glikemijski indeks i daju dugotrajan osjećaj sitosti. Supena kašika čia semenki upija 12 puta veću količinu tečnosti; otud je jasno zašto su čia sjemenke izvanredne u restriktivnim dijetama koje ne narušavaju zdravlje.

S obzirom na to da su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u bilo koji obrok – odlično će se uklopiti, bez uticaja na aromu jela.

Čia sjemenke koriste se kao zamjena za jaja u receptima za hljeb i kolače, a odlične su i za zgušnjavanje supa i čorbi.

Kako da koristite čia sjemenke za mršavljenje?

Potopite dvije kašike čia sjemenki u 200 mililitara jogurta i ostavite da odstoji bar 10 minuta. Po želji, u jogurt možete da dodate svježe sezonsko voće, malo cimeta, kašiku meda, kašiku suvog grožđa i dvije kašike ovsenih pahuljica.

Poslije ovakvog doručka bićete siti barem četiri sata, a osećaj lakoće u stomaku inspirisaće vas da ovaj doručak pripremate svakog jutra.

(Telegraf.rs)