Bursać o posjeti Handkea: Politički reality Dodika, dovode se negatori genocida

“Posjeta Petera Handkea Banjaluci je održavanje u životu političkog realitija Milorada Dodika gdje se kojekakvi ljudi koji su negatori genocida dovode”, rekao je novinar Dragan Bursać. Istakao je kako su osobe poput Handkea tražile inspiraciju na mjestima gdje su počinjeni masovni zločini i silovanja, te se družile s ratnim zločincima.

“Beskrajno sam tužan kada vidim da se to dešava u Banjaluci. S druge strane Handke je dobio orden koji su dobili ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Biljana Plavšić što ponešto govori i o RS, ordenu i onome ko je primio orden. Ne smije se zaboraviti i da je danas 7. maj. Na današnji datum 1993. godine srušena je Ferhadija, dinamitom dignuta u vazduh. A onda 2001. godine, prilikom polaganja kamena temeljca, doslovno je nasmrt kamenovan jedan čovjek Bošnjak iz Cazina. Mene je kao čovjeka i pojedinca beskonačno sramota. Šta misli rukovodsto RS? Evo vidimo. Ne samo da ih nije sramota nego glorifikuju, slave i ovaj dan tog čovjeka i ratne zločine i uručuju ratna priznanja”, kazao je Bursać za N1.

Podsjetimo, Handke je stigao danas u Banjaluku s režiserom Emirom Kusturicom, a dočekali su ga predstavnici vlasti RS na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.