Brza reakcija: Vlade TK odobrava 85.000 KM za spajanje škole u Miladijama na sistem gradskog grijanja

Problem sistema grijanja u OŠ „Miladije“ u Tuzli bit će riješen u najskorije vrijeme, zaključak je današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra obrazovanja nauke Ahmeda Omerovića sa direktorom Škole Jasminom Mehmedovićem i predstavnicima roditeljima učenika ove osnovne škole. Premijer Halilagić je obećao da će Vlada, već na sutrašnjoj sjednici, odobriti 85.000 KM za spajanje školskog objekta na sistem daljinskog zagrijavanja.

Škola je zadužena za provedbu procedure nabavke, a Vijeće roditelja će nadzirati provedbu ovih aktivnosti, dogovoreno je danas.

„Mi u potpunosti razumijemo zahtjeve roditelja i situaciju kojoj se djeca nalaze. Ovdje je riječ o dugogodišnjem problemu, kojem nažalost nije posvećena dužna pažnja i mi danas nastojimo promptno reagirati“, kazao je premijer Halilagić, dodajući da interes djece mora biti na prvom mjestu.

Kako je danas rečeno, dotrajali kotlovi tokom hladnijih dana nisu u stanju osigurati optimalnu temperaturu u objektu, a uz to i često se ponovno kvare. Spajanje školskog objekta na sistem centralnog grijanja, za što je urađena neophodna projektna dokumentacija, jedino je dugoročno rješenje.

„Nažalost danas smo se našli u jednoj veoma teškoj situaciji, ali već sutra ćemo odobriti sredstva i zadužili smo i direktora škole i Vijeće roditelja da što prije pristupe realizaciji. Imajući u vidu da je sezona grijanja pri kraju i da će Škola na sistem daljinskog zagrijavanja, i pored naše hitne reakcije, biti priključena tek za idući grijnu sezonu, danas smo direktora Škole zadužili da iznađe model, a Ministarstvo će mu u tome pomoći, da se sa postojećim kotlovima u ovom kratkom periodu do okončanja tekuće grijne sezone osigura optimalna temperatura u Školi, kako bi učenici nesmetano mogli pohađati nastavu“, kazao je ministar obrazovanja i nauke Admed Omerović.

Predstavnici roditelja izrazili su zadovoljstvo današnjim dogovorom i istaknuli nadu da je ovo posljednja zima tokom koje će učenici nastavu pohađati u nezadovoljavajućim uslovima.

„Danas se zahvaljujem premijeru i ministru na ovoj brzoj reakciji, te roditeljima poručujem da spreme djecu da će se uskoro vratiti u školske klupe“ kazala je predstavnica Vijeća roditelja OŠ „Miladije“ Selma Ćosić.

Osim navedenih, kao garant provedbe današnjeg dogovora, sastanku je prisustvovao i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i dugogodišnji član Skupštinske komisije za obrazovanje Midhat Čaušević, saopšteno je.