Briga o starijima u BiH kroz dugoročan sistem podrške

Ugovori o saradnji na projektu ‘Starenje i zdravlje’ (Njega i pomoć u kući) potpisani su u Tuzli između Švicarskog crvenog križa u Bosni i Hercegovini i partnerskih općina i gradova Brčko, Doboj, Foča, Kalesija, Lukavac, Prnjavor, Šamac, Tuzla, Žepče i Živinice, te Društvom Crvenog krsta/križa u BiH čije će lokalne organizacije provoditi planirane aktivnosti na terenu.

Time je i zvanično počeo projekt koji predviđa poboljšanje brige o starijim osobama kroz sistem njege i pomoći u kući i organizovanje formalnih i neformalnih grupa za podršku aktivnom zdravom starenju u zajednicama.

‘Starenje i zdravlje’ (Njega i pomoć u kući) teži ka ispunjavanju svih pretpostavki za uspostavu dugoročnog i održivog socijalnog i sistemskog okruženja, koje pruža podršku starijoj populaciji.

– U vremenu u kojem živimo, suočeni s tranzicijskim promjenama, globalnim ekonomskim i zdravstvenim krizama koje pogađaju naročito stare i nemoćne, dobili smo sjajnu priliku da djelujemo na prevazilaženju nekih od navedenih problema – kazala je direktorica Švicarskog crvenog križa u BiH Mihela Hinić.

Tim projektom će, kako naglašava, zajedno sa partnerima raditi na institucionalizaciji brige o starijim osobama, a vodeću ulogu u tom poslu će preuzeti Društvo Crvenog krsta/križa u BIH.

– Grad Tuzla (gdje je projekt prvobitno pilotiran) je prvi grad u BiH koji ima ‘age friendly’ Strategiju za unaprjeđenje položaja osoba treće životne dobi. Tuzla će poslužiti kao primjer dobre prakse u brizi o starijim osobama, jer je pokazala da se kroz odgovarajuća sistemska rješenja može djelovati lokalno a utjecati regionalno. Period do 2030. godine proglašen je, na globalnom nivou, dekadom zdravog starenja. Iskoristit ćemo sve raspoložive resurse da i u BiH te napore učinimo vidljivim – poručila je.

Starenje i zdravlje (Njega i pomoć u kući) financiraju Vlada Švicarske i Švicarski Crveni križ sa oko 5,3 miliona KM a provodit će se do kraja 2024. godine u partnerskim zajednicama. Uslov za učešće u projektu bilo je i vlastito učešće gradova i općina na unaprjeđenju položaja starijih osoba.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Dätwyler Scheuer kaže da, koristeći inovativan pristup i znanje i iskustvo iz Švicarske, taj projekt primjenjuje novi model kućne njege za 1.500 starijih osoba.

– To će im omogućiti da ostanu u svojim domovima, čak i u kasnim fazama života i imaju kvalitetan život. Projekt će obučiti i zaposliti mlade i nezaposlene ljude kao njegovatelje u deset općina.

I dvije hiljade starijih volontera učestvovat će u stvaranju zajednica, koje pružaju podršku starijoj populaciji u svojim općinama. To ih čini važnim stubom društva – poručila je.

Značaj brige o starijim osobama i doprinos globalnim ciljevima održivog razvoja (SDG) u oblasti zdravlja i blagostanja također su bile važne teme današnje svečanosti.

Bila je to i priliku za poziv i ohrabrenje svim građanima, posebno mladima, da se dobrovoljno prijave odnosno uključe u program volontiranja i pružanje kućne njege starijim osobama u svojoj lokalnoj zajednici.

– Budžetom za ovu godinu Grad Tuzla je predvidio 200.000 KM za financiranje projekta ‘Starenje i zdravlje’ (Njega i pomoć u kući). Danas imamo skoro 200 korisnika i više od 1.800 kućnih posjeta mjesečno – poručila je Asja Redžić uime  Gradske uprave Tuzle.

Kako je kazala, u planu je proširenje kapaciteta Doma penzionera, otvaranje centra za demenciju, Jačanje Centra za njegu i pomoć pri Crvenom križu te finansirati projekte organizacija civilnog društva koji su u skladu sa ‘našim strateškim dokumentima i definisanim prioritetnim oblastima, a koji prije svega povećavaju socijalnu uključenost i kvalitet života starih osoba’.

– Radimo na prijavi za status age-friendly zajednice prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, prepoznavši kako je grad koji kreira zdrav i stimulirajući ambijent za starije onaj koji je samim tim grad po mjeri svih generacija koje u njemu žive ili odluče živjeti – dodala je Redžić.