Bosanski kulturni centar TK i MOC“Lege Artis“ Tuzla obilježili su koncertom Međunarodni dan djeteta

U organizaciji BKC TK i Muzičko obrazovnog centra „Lege Artis“održan je veličanstveni koncert u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta. U koncertu Dječijeg hora „Lege Artis“Tuzla uživalo je 500 djece iz sedam predškolskih ustanova osnovnih škola iz Tuzle.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministra za obrazovanje i nauku TK i ministra dr.sc. Ahmeda Omerovića koji se zahvalio na početku koncerta  organizatorima na odlično pripremljenom programu, dostojnom obrazovanju ovog značajnog datuma sa kojima u javnosti ističe se značaj Konvencije prema djetetu je vodilja u kreiranju javnih politika te pokazujemo da smo privrženi svim principima koji proizilaze iz ove konvencije i da su nam važna prava djeteta kako su ona definisana na međunarodnom nivou, istakao je ministar dr.sc. Ahmed Omerović.

-Zadovoljstvo nam je da smo priredili jedan lijep koncert za sve vršnjake i da je naš najmlađi ansambl dio ovog programa sa velikim brojem djece i vjerujem da smo opravdali očekivanja i pokazali svojim repertoarom i nastupom da imamo dječiji hor kojim se možemo pohvaliti- istakao je mr.art. Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac ansambla „Lege Artis“ Tuzla.

Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta ustanovila je Generalna skupština Ujedijenih nacija 1954 godine sa ciljem da se na ovaj dan skreće pažnja javnostio na obavezu društva prema djeci, kao i na aktuielne probleme sa kojima se djeca suočavaju, a svoj doprinos u toj misiji ovim koncertom dale su MOC „Lege Artis“ i JU BKC TK.

Ovaj događaj su uveličali i djeca iz JU „Naše dijete“ Tuzla-Pčelica,“Aladin „Tuzla, Rochmond Park, Internacional Primar School Tuzla , JU OŠ Miladije“ , JU OŠ „Kreka“ Tuzla, JU OŠ „Tušanj“ Tuzla i JU OŠ „Mejdan“ Tuzla.

Duška Rebić