Borački savezi TK apelovali na borce da zahtjeve usmjere ka svojim udruženjima

Nakon deblokade petlje Šićki brod oglasila se Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona (TK) koja je apelovala na borce da sve svoje zahtjeve usmjere ka svojim udruženjima, kako bi zajedničkim snagama “izvojevali” izradu i javnu objavu registra boraca Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane te donošenje Zakona o demobilisanim borcima.

U saopćenju Koordinacije boračkih saveza TK navodi se da je, nakon četverodnevne blokade, petlja Šićki brod kod Tuzle deblokirana te da je saobraćaj normaliziran, čime se život i u ovom kantonu normalizirao.

Koordinacija boračkih saveza TK predložila je borcima da ostvare punu saradnju sa organima MUP-a TK i drugim institucijama koje im se nalaze na usluzi u svrhu rješavanja problema te ih poziva da ubuduće ne blokiraju saobraćajnice koje predstavljaju “žilu kucavicu” ovog kantona.

Naglasili su da ne podržavaju primjenu bilo kakve sile niti represije prema borcima koji su ovih dana boravili na petlji Šićki brod.

”Tražimo da nam se, ukoliko se i desio bilo kakav vid takve aktivnosti, prijavi, kako bi kao savezi stali u zaštitu boračke populacije, bez obzira na to da li se radi o članovima našeg udruženja ili ne”, istaknuto je u saopćenju.

Poručili su da i dalje podržavaju zahtjeve boraca da se uradi i javno objavi registar boraca Armije BiH i HVO-a, kao i da se Zakon o demobilisanim borcima uputi u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

”Zahvaljujemo se na iskazanom dostojanstvu tokom četverodnevne blokade svim borcima koji su i pored svih problema na koje su nailazili ostali ono što jesu, dostojni borci Armije BiH i HVO-a”, navodi se u saopćenju Koordinacije boračkih saveza TK.

(Nezavisni.ba)