Borac 212. br. Damir Džafo: Zar je mnogo litar mlijeka, hljeb i kutija cigareta za mjesec ratovanja?!

Spontano okupljeni borci pred Federalnom Vladom i dalje protestvuju, odnosno traže svoja prava. U medijima je objavljeno da Koordinacija temeljnih boračkih udruženja ne podržava proteste. Njihovi ogranci u Gračanici također upućuju na Kantonalne stavove, mada pojedinačno većina podržava izradu Jedinstvenog registra boraca.

„Oni ne zastupaju borce kako bi trebali“, kazao nam je u telefonskom razgovoru Damir Džafo, pripadnik 212 brigade, aktivan učesnik protesta. “Po čemu sam ja nelegitiman borac. Ko može da se tako izjasni? Oni ne zastupaju borce, sami su se otkrili da rade po hijerarhijskoj ljstvici i njima je bitno da je zadovoljna Koordinacija koja im daje novac”Oko Jedinstvenog registra i njegove izrade postoji opšta saglasnost. Pitao sam Džafu koji su to još zahtjevi na kojima insistiraju.

“Tražimo borački dodatak kako bismo ljudima koji su na rubu egzistencije vratili minimum dostojanstva. Oni su lansirali kako mi samo za sebe tražimo 326 Km što nije tačno. Tražimo da se u zakon uvedu svi borci koji će bitio buhvaćeni Registrom. O visini naknade možemo pričati, ali ukoliko ona bude dnevno iznosila kutiju cigareta, litar mlijeka i jedan hljeb – bili bi zadovoljni”!

Mi smo organizovali kamp sa redarima i neće biti nikakvih problema s nama. Na pregovore s Vladom niko neće ući, tražimo samo da se izjasne da li pristaju na naše zahtjeve ili ne. Kažu da nemamo predstavnika. Imamo, naš predstavnik je ministar Salko Bukvarević. On je plaćen da predstavlja borce i mi na njega vršimo pritisak da radi svoj posao”, kaže Džafo između dva odlaska u sarajevsku Hitnu pomoć gdje svako malo vozi iscrpljene saborce.