Bolja i kvalitetnija usluga za pacijente ginekološke onkologije UKC-a Tuzla

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić i načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla Dženita Ljuca jučer su svečano otvorili renovirani prostor ginekološke onkologije u kojem će biti smješteni pacijenti sa najtežim dijagnozama.

Stavljanjem u funkciju ovog renoviranog prostora, kategorija pacijentica oboljelih od raka grlića maternice dobila je bolju i kvalitetniju uslugu liječenja.
„Pacijenticama oboljelim od raka genitalnih organa na našoj klinici dajemo maksimalnu potporu u smislu medicinske skrbi, koja je zasnovana na savremenim standardima liječenja, ne samo u okruženju nego i u Evropskoj uniji”, kazala je u svom obraćanju prisutnima načelnica Ljuca i dodala da ni jedna pacijentica, oboljela od raka grliće maternice, nije imala potrebi i nije upućena nigdje na liječenje izvan BiH.
„Naši rezultati i mjerodavni faktori upravo govore o tome da se ovdje posao obavlja na visokom nivou, na šta smo posebno ponosni. Znanje i iskustvo u unapređenju dijagnostičkih procedura koje su neophodne za liječenje ovakvih pacijentica, potrebno je da se na pravi način prenese na najosjetljiviju populaciju – žene. Shodno tome smo odlučili da skupa sa našim prijateljima obnovimo ovaj dio klinike” kazala je Ljuca zahvalivši se svim donatorima  koji su učestvovali u realizaciji ove plemenite ideje.
Značajno je napomenuti da je prošle godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla pruženo ukupno 38.000 usluga pacijenticama, a uposlenici su obavili više od 80.000 raznih pregleda. Tokom prošle godine u UKC-u Tuzla rođeno je 3.674 novorođenčadi.
UKC Tuzla od velikog je značaja za sve građane Tuzlanskog kantona. Stoga je i podrška Vlade Tuzlanskog kantona pri realizaciji ovog projekta od velike je važnosti.
„Čestitam profesorici Ljuci koja je svojim svesrdnim angažmanom uspjela osigurati rekonstrukciju ovog odjeljenja. Poznato je već da smo mi lideri u pružanju zdravstvenih usluga, a danas smo saznali još dva podataka koji potvrđuju navedeno. Prvi je da je ovo najveća klinika u BiH, a drugi da prednjačimo u broju novorođene djece. Važna su ovo priznanja, ali i obevezujući podaci da Klinčki centar nastavi istim putem i u budućnosti. Kada je u pitanju podrška Vlade Tuzlanskog kantona, ona nikada nije i neće izostati” kazao je premijer Gutić.

Ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić je čestitao uposlenicima na uspješnoj realizaciji ovog značajnog projekta.
„Jutros smo na Kolegiju Vlade Tuzlanskog kantona imali izvještaj o poslovanju UKC-a Tuzla, koji ne samo da je od strane nevladinog sektora proglašen za najbolju zdravstvenu ustanovu, nego je značajno reći da nakon deset godina i pozitivno posluje. To je rezultat rada svih uposlenika. S druge strane, koristim ovu priliku da čestitam profesorici Ljuci na lobiranju i ideji da se otvori jedan ovakav odjel”, kazao je Hadžiefendić najavljujući uskoro otvaranje i odjeljenja za humanu reprodukciju.

U okviru ceremonije otvaranja dodijeljene su zahvalnice pravnim i fizičkim licima i medijima, koji su u prethodnim aktivnostima klinike dali doprinos u širenju svijesti o ovoj teškoj bolesti.