Bolesna djeca još čekaju uspavane poslanike

Neformalna grupa Tuzlaka sredinom januara pokrenula je akciju “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati”, a brojni građani Tuzle potpisivanjem peticije pridružili su se akciji koja ima za cilj da se teško oboljela djeca konačno počnu liječiti iz kantonalnih, federalnih i državnih budžeta, a ne putem prikupljanja novčanih sredstava kroz humanitarne akcije.

Sat posla
Desetak dana poslije u parlamentarnu proceduru Predstavničkog doma PSBiH stigao je prijedlog za izmjenu Zakona o akcizama, kojim bi se pet posto od prikupljenog novca od akciza na duhan usmjeravalo u entitetske fondove solidarnosti, a koji bi služili za liječenje teško oboljele djece. Kreator prijedloga je ekonomista Faruk Hadžić iz Nezavisnog bloka, a za Oslobođenje kaže da ga je na to ponukala upravo spomenuta akcija iz Tuzle.

– Prepoznao sam tu njihovu borbu i znao sam da je najbrži način da se to uradi s akcizama. Nakon toga sam uradio prijedlog i zamolio kolegicu Aidu (Baručija; op.a) da to uputi u proceduru, kaže on.

S obzirom na to da je prijedlog u parlamentarnu proceduru upućen 25. januara, Hadžić je nezadovoljan time što parlamentarci ni za mjesec nisu bili u stanju sazvati sjednicu Predstavničkog doma.

– Parlament BiH ne radi dva i po mjeseca, a poslanici uredno primaju plaće. Od početka decembra su održali samo jednu sjednicu i to konstituirajuću, a imamo bitne zakone na čekanju gdje su životi djece u pitanju, ističe Hadžić.

Konstatuje kako se radi o samo jednom članu zakona koji je potrebno dopuniti, te da parlamentarcima za to ne bi trebalo više od sat vremena.

– Odmah bi se time osigurao novac za fondove solidarnosti iz kojih bi se mogla djeca liječiti. Godišnje bi se osiguralo od 40 do 45 miliona maraka. Međutim, parlamentarcima je najbitnije da se njihove plate isplaćuju redovno, a što roditelji svakodnevno mole građane za pomoć to izgleda nije bitno, smatra on.

Podsjeća da je od 2009. do kraja 2018. godine prikupljeno 7,2 milijarde maraka samo po osnovu akciza na duhan.

– Zamislite da je dosad usmjeravano samo pet posto, koliko bismo imali spašenih života, dodaje on.

Indira Bektić-Mujkić, jedan od organizatora akcije u Tuzli, smatra kako bi izmjena Zakona u Parlamentu BiH došla kao šlag na tortu, te ističe kako očekuje da izmjena zakona prođe.

Roditeljska trauma
– To bi bilo idealno rješenje. Tek onda bi sva priča i borba imala pravi smisao. Sada nam ostaje samo da vidimo da li će parlamentarci uopšte biti za uvrštavanje tog prijedloga na dnevni red i koliko će njih biti za, kazala nam je Bektić-Mujkić, konstatirajući da ova izmjena državu ne bi ništa koštala.

– Nama je stalo da djeca iz cijele zemlje, ne samo iz jednog entiteta, imaju ista prava, jer sva su djeca ista. Tu ne treba praviti nikakvu razliku i to treba da bude na državnom nivou. To je jedini način da se mi ujedinimo i krenemo naprijed. Sve dok budemo razmišljali entitetski, nema od naših života ništa, ističe ona, te dodaje kako nema veće traume za roditelje nego ugledati sliku svog djeteta na kartonskoj kutiji dok neko skuplja novac za njega.

nezavisni/oslobođenje