Bol i tuga ne prestaju i poslije 32 godine od poginulih rudara u Rudniku Dobrnja jug u Mramoru

Polaganjem cvijeća i vijenaca uz odavanje počasti na spomen obilježje Dobrnje jug rudnika Mramor danas 26.avgusta obiljelježena je 32 godišnjica od najveće rudarske nesreće u Bosni iHercegovini u kojoj je poginulo 180 rudara,prosjećne starosti 27 godina.
Cvijeće i počast odali su porodice poginulih rudara, predstavnici zakonodavnei izvršne vlasti TK, Vlada BiH, predstavnici Elektroprivrede BiH , Rudnika “Kreka” Tuzla, predstavnici Grada na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamoviće, općine TK, te brojna udruženja građana.
Iza stradalih rudara treće smjene poginulih rudara ostalo je 365 djece.Jedini preživjeli u ovoj nesreći je bio Smail Imamović , koji je zadobio teške tjelesne povrede. Nakon liječenja nastavio je raditi u rudniku Kreka, te ističe da mu je ovo bio drugi rođendan da je ostao živ, a veoma je nesreta zbog pogibije svojih komoratea koji su bili tako mladi i poginuli od zapaljenja ugljene prašine. Svakako treba uvijek napomenuti , kako su rekli na press konferenciji poslije nesreće, najeminentniji eksperti iz cijele bivše Jugoslavije, da se zapalila ugljena prašina i istakli kojih godina se zapalila ugljena prašina i ona je glavni krivac za nesreću.
Generalni direktor Elektroprivrede BiH, Admir Andelija ističe, da je uloženo pola milijarde maraka u rudnik , a mi ćemo srediti neke nedostatke, kao što su neki pogoni koji nisu prosperitetni  da ugasimo , a da radnike raspodjelimo u druge.Na svojim štrajkovima rudari su uvijek isticali Elektroprivredu koja ih je zanemarila i ostavila u sjeni,i uvijek su isticali da su krivac za sve nedaće rudara.
Predsjednik sindikata Zuhdija Tokić ističe da je osnovan fond poslije nesreće “26 avgust”i mnoga djeca su zbrinuta, preko njega su dobila zaposlenje , ali se slabo ulaže u rudnik , ništa se nije promijenilo  a trebaju bolji uslovi za rad, da se ovakve nesreće ne bi događale.Iz sindikata poručuju da se ova nesreća nesmije zaboraviti , bol i tuga nikada ne prestaje.
Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović ističe, da je ovo velika tragedija , mi se solidarišemo sa porodicama . Rudarski posao je najteži , trebaju bolja ulaganja i uslovi za rad , da se ne bi ovakve [i]nesreće događale , jer pozdrav rudarski je Sretno, jer se ne zna hoće li rudar izači iz jame zdrav i živ .
Adema Bečić je kćerka poginulog rudara,nije se zaposlila iako je tražila posao, bol i tuga joj je u duši i ne prolazi godinama. Dok je Hasija Huseinović , koja je završila Medicinsku školu dobila posao u na odjelu Transfuzije krvi, kao i njen brat koji je imao samo četiri godine i kada je završio školu zaposlio se u Rudniku. Porodice poginulih ističu svoju tugu i bol koja ne prolazi niti poslije 32 godine kada su izgubili svoje najmilije .
Duška REBIĆ