Blažević: Vakcinisanje početkom sljedeće sedmice

Doktorica iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH) Mia Blažević kazala je da su vakcine protiv sezonske gripe stigle u državu, čeka se na odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva da bi započela distribucija na kantone.

– Vjerujemo da će se sa vakcinisanjem započeti početkom sljedeće sedmice. Nabavljeno je između 40.000 i 50.000 doza, koje su namijenjene rizičnim skupinama tj. osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zdravstvenim radnicima – naglasila je za Fenu dr. Blažević.

Kako je kazala, ‘još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati kada će stići cjepivo za COVID, to zavisi od brojnih faktora’.

– Prema dosadašnjem razvoju situacije, najizglednije je da će cjepiva koja su pokazala efikasnost i prošla sigurnosne procedure, kroz klinička ispitivanja, dobiti dozvolu za upotrebu u prvom kvartalu sljedeće godine. Preko COVAX mehanizma naručeno je 800.000 doza što bi bilo dovoljno za 20 posto populacije, cjepiva će biti besplatna za stanovništvo. Koji će proizvođač biti u pitanju još uvijek ne znamo, budući da niti jedno cjepivo za sada nije dobilo odobrenje za upotrebu – naglasila je.

Što se tiče trenutne epidemiološke situacije, bilježi se trend pada broja oboljelih u ovom mjesecu. Međutim, sedmodnevna stopa incidence je i dalje iznad 250 na 100.000 stanovnika, što ukazuje na nepovoljnu epidemiološku situaciju u Federaciji BiH pogotovo ako se uzme u obzir broj smrtnih ishoda i hospitalizacija, koji su i dalje u porastu.

– Ovaj pad u broju novooboljelih je svakako rezultat provođenja mjera, kao i pridržavanje tih mjera od građana. To je samo dodatni pokazatelj da upravo odgovorno ponašanje stanovništva ima naveći utjecaj na razvoj epidemiološke situacije – poručila je.

(RTV SLON)