BKC TK: U srijedu 2. februara promocija knjige “Snaga žene”, autorice Samre Šakanović Prgić

Knjiga “Snaga žene” je motivacijskog tipa za sve žene koje su prošle kroz neko teško životno razdoblje, a autorica u knjizi donosi dvanaest takvih priča o dvanaest hrabrih žena.

Tako će čitatelji kroz odabrane životne priče moći upozanti snagu Valentine Pervić koja se suočila s rakom dojke, nakon čega je osnovala Udruženje koje će kasnije pomagati ženama oboljele od raka u Posavini, zatim mladu Romkinju iz Brčkog koja je jedina dimnjačarka u Bosni i Hercegovini ili Almasu Salihović koja je kao djevojčica prošla kroz pakao Srebrenice.

– Sve žene iz moje knjige suočile su se s određenim poteškoćama iznad kojih su se uzdigle kao prave heroine. Ovu knjigu sam napisala nakon dugogodišnjeg volontiranja u nekoliko različitih ženskih udruženja gdje sam uvidjela potrebu žena da ispričaju svoju priču kako bi pomogle drugim ženama. Osim dvanaest intervjua knjiga sadrži i osvrt na snažne bosansko-hercegovačke žene kroz povijest kao i na feminizam u Bosni i Hercegovini, te zapise iz osobnog života – istakla je spisatalejica, novinarka i aktivistica Samra Šakanović Prgić.

Izdavač knjige je Centar za kulturu Orašje, lektor je profesorica hrvatskog jezika Magdalena Ilišević iz Orašja, a recenzentica profesorica bosanskog jezika Elma Dugić iz Odžaka.

– Samra Šakanović Prgić pred čitateljice i čitatelje donijela je priče iz najrazličitijih životnih sredina, priče različitih žena koje svaka od nas ponekad možda srela ili imala sreću upoznati, a o čijim herojstvima se rijetko pisalo i pričalo. Sve ono što čini snažnu ženu, snažnu književnu, ali i životnu heroinu u ovoj knjizi je portretirano i našlo svoje mjesto. Držim da je najupečatljiviji postupak književnog stvaralaštva Samre Šakanović Prgić pozicija iz koje nam se ona kao autorica obraća u ovoj knjizi – ona je promatračica; pomno bilježeći priče koje čuje, daje im  zaokruženu cjelinu, donoseći pred čitateljice i čitatelje priču kao osnovno sredstvo čovjekova iskustva, napisala je Elma Dugić.

Samra Šakanović Prgić ranije je izdala knjigu “Posavka”, a prihod od prodaje te knjige je donirala Udruzi žena oboljelih od raka dojke NARCIS. Novac od prodaje knjige “Snaga žene” usmjerit će u žensko Udruženje NELA, čija je i predsjednica.

Promocija će biti održana u Maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli u srijedu 2. februara/veljače u 18.00 sati.

Promotorka knjige je Sanja Hajdukov, a događaj će moderirati Fatima Šakanović.

Ulaz je slobodan uz obavezno pridržavanje aktuelnih higijensko-epidemiloških mjera.

(RTV Slon)