BKC TK: Održan 4. Izbor najbolje sportske fotografije BiH, izložba otvorena do 17. februara

U organizaciji Udruženja građana Centra kreativnih aktivnosti iz Tuzle u partnerstvu sa Ministarstvom sporta i mladih Tuzlanskog kantona po četvrti put je održan Izbor sportske fotografije koja nosi naziv po legndarnom fotografu iz tuzle, Tomislavu Trojaku.
Na konkurs se prijavilo 27 autora sa 50-tak fotografija, koje su nastale na sportskim borilištima 2020. godine. Izložbu je otvorio ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi TK, Zlatan Muratović, a na izložbi je govorila i direktorica BKC Tuzla, Mirela Ibrahimović Mehanović, koja je istakla da joj je veoma drago da se jedna takva manifestacija održava u BKC Tuzla. “Uvijek smo bili za to da fotografija pored umjetnika koji izlažu nađe svoje mjesto u našem izložbenom programu”, naglasila je direktorica BKC Tuzla, Mirela Ibrahimović-Mehanović.


Prema riječima predsjednika žirija za Izbor sportske fotografije, Roberta Andrejaša, ove godine je za Izbor sportske fotografije pristiglo mnogo manje radova nego ranijih godina, pa je rad žirija olakšan.
Stručni žiri proglasio je za pobjednika fotografiju Ivana Šebalja koji je četvrti put pobjedio na konkursu za najbolju sportsku fotografiju.
Prema riječima Edina Skokića, člana Udruženja „Centra kreativne aktivnosti” Tuzla i člana stručnog žirija za Izbor najbolje fotografije, dvije nagrade su otišle u Zenicu a jedna u Sarajevo. Trećeplasirani je Draženko Jurišić iz Zenice i fotografija koja je snimljena na utakmici BiH-Holandija u fudbalu. Jasmin Hadžić iz Zenice se plasirao sa fotografijom Damira Džumhura. Ivan Šebalj, fotograf portala Klix.ba iz Sarajeva ponio je laskavu titulu laureata „Tomo Trojak“, koja je nastala na utakmici Željo-Sloboda na Grbavici.


Za 17. februar najavljena je izložba fotografije koju organizuje Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH. Također, za 18. februar najavljena je promocija bh. izdanja knjige njemačkog istoričara i bankara Benedikta Koehlera “Rani islam i početak kapitalizma”. Knjigu je preveo Resul Mehmedović, publicista i prevodilac nekoliko knjiga iz oblasti ekonomije, historije i islamske kulture. Promocija će se održati u Plavoj sali BKC Tuzla u 18h.


Za 26. februar predviđena je promocija knjige poezije „Zaleđeni uzdah“ prof. Amre Mujezinović iz Živinica.


Duška REBIĆ