BKC Gračanica: Održana promocija knjige „Bijeg eskapizam“ autorice Dženite Memić

Danas je u foajeu Bosanskog kulturnog centra u Gračanici održana promocija knjige „Bijeg eskapizam“ mlade autorice Dženite Memić.

Domaćin promocije bila je Narodna biblioteka „Dr.Mustafa Kamarić“, a promotori su bili prof.dr. Mirsad Kunić i prof.dr. Mevlida Đuvić. Čitanje odlomaka iz knjige praćeno je instrumentalom gitare Tarika Sakića.

„ Odgovornost mi je i zadatak da pišem u vremenu kojem živim, koje vidim i promatram što kroz pisanu riječ bilježim. Književnost je nešto lijepo, okuplja ljude na čitanje i druženje, raznolikost u pisanju i razmišljanju je veoma važno da bismo se svi upoznali.“ kazala je Dženita prisutnima na promociji.

Promotor a i nekada profesor mladoj autorici prof.dr. Mirsad Kunić rekao je da poezija može na jedan način spasiti svijet od ponora.

„ Dženita nije agresivna, nije nametljiva, ona nam se obraća skrušeno i njena poezija je jako zrela.“ izjavila je promotorica i profesorica Mevlida Đuvić.

Dženita Memić rođena je u Tuzli. Osnovnu školu pohađala je u Dobošnici, potom Gimnaziju u Lukavcu. Ljubav prema radu sa djecom i prema literaturi, krunisala je zvanjem profesora bosanskog jezika i književnosti stečenim na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Svoje književne radove objavila je na portalu Maskerata i Coffedays Sarajevo, gdje je sa Aldinom Avdićem, Tajanom Cvijetić i drugim talenovanim mladim književnicima učestvovala u projektu knjige: “Sve te priče”, radom “Voz života”. Osvojila je drugo mjesto u Hrvatskoj na literarnom konkursu Pisci i književnost, sa pričom: “Nedjelja”.

Tokom saradnje sa grupom Pisci i književnost, osvojila je prvo mjesto u poeziji, pjesmom “Teška vremena”, koja je objavljena u zbirci pjesama: “Povezani stihom”. Također, pjesma “Svijeće” pojavila se i u trećoj zbirci poezije: “Gradovi od stihova”.

Prema analitici stranice Pisci i Književnost zbirka poezije Bijeg i njena autorica Dženita Memić na Instagramu drži drugo mjesto kao najpopularnija i najviđenija knjiga. To je ogroman uspjeh, jer Instagram je popularan jednako kao i Facebook, te jedna i druga platforma imaju svoje prednosti.

 

(radiogracanica.ba)