Bitcoin se ne zaustavlja

Najstarija i najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji, bitkoin, oborila je za manje od 24 sata još jedan rekord prekoračivši psihološku granicu od 22.000 dolara.

Bitkoin je skočio za skoro 15 odsto u jednom danu i jutros rano se trgovao na nivou od nevjerovatnih 22.327 dolara, što je njegov novi istorijski maksimum.

Prema podacima trgovinske platform Koindesk, trenutno se trguje na nivou od oko 22.200 američkih dolara, prenosi Raša tudej.

Sa najnovijim rastom cijene, koji je, prema mišljenju analitičara, podstaknut jačom tražnjom veclikih institucionalnih investitora, tržišna kapitalizacija bitkoina prevazilazi iznos od 410 milijardi dolara, što je, primjera radi, više od tržišne vrednosti jednog “JPMorgana” ili kompanije “DŽonson&DŽonson”.

I druge glavne kriptovalute su zabeležile dvocifren rast. Etereum je ojačao za oko deset procenata, a Riplov XRP je uzletio za 23 procenta.

Ranije ove nedelje, operater Čikaške berze (CBOE) najavio je planove za lansiranje indeksa kriptovaluta sledeće godine u partnerstvu sa trgovinskom softverskom firmom KoinRuts, sa sedištem u Njujorku. Indeks će pratiti podatke o trgovanju nekoliko kripto valuta sa visokom tržišnom kapitalizacijom.