BiH troši više energije nego SAD ili zemlje EU

Bosna i Hercegovina troši oko 20 odsto svog bruto društvenog proizvoda na energiju, što je tri puta više nego u Sjedinjenim Američkim Državama ili zemljama EU, navodi se u izvještaju Unapređenje energetske efikasnosti u institucijama FBiH, koji je utemeljen na podacima iz 2008. godine.

Tada je za energiju u BiH potrošeno 2,1 milijardu eura.

Stručnjaci međutim upozoravaju da situacija u posljednjih 10 godina nije bitnije popravljana, te da Republika Srpska ne zaostaje za FBiH, kada je u pitanju rasipanje energije, piše SrpskaInfo.

Zanimljivo je, međutim, da je ipak ukupna potrošnja energije po glavi stanovnika u BiH manja od svjetskog i evropskog prosjeka, što ukazuje na siromaštvo i slabo razvijenu privredu, ali istovremeno i na neracionalnost i rasipanje bogatstva kojeg nemamo dovoljno.

Da je u BiH hitno potrebna reforma energetskog sektora, pokazuju i preporuke koje je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a Savjet ministara zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da prate njihovo provođenje.

Pomoćnik ministra u Sektoru za energetiku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Admir Softić, kaže da je te preporuke nemoguće provesti, bez usvajanja strateških dokumenata i promjene zakona.

“BiH je jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u jugoistočnoj Evropi” – upozorio je Softić i dodao to koči razvoj privrede.

(bosanski.com)