BiH – Pod ‘zaštitom ličnih podaka’ pokušava se spriječiti pristup informacijama

Pod okriljem zaštite ličnih podaka u Bosni i Hercegovini se najčešće pokušava spriječiti pristup informacijama, istaknuto je na pres-konferenciji koja je povodom Međunardnog dana slobodnog pristupa informacijama održana danas u Sarajevu.

Ombudsmenka za ljudska prava Jasminka Džumhur navela je da problem predstavlja što još uvijek nisu izgrađeni indeks registri informacija, niti su imenovani službenici za informacije i često se smatra da imenovanje portparola ispunjava zakonsku obavezu o slobodi pristupa informacijama.

Džumhur je pojasnila da se građani obudsmenima najviše obraćaju radi traženja informacija o trošenju javnih sredstava i javnim nabavkama, ali i za konkursne procedure.

– Ombudsmeni godišnje prime 3.000 žalbi od čega se oko 10 posto odnosi na slobodu pristupa informacijama, dok se 20 posto preporuka koje obudsmeni izdaju godišnje odnosi na tu oblast, što pokazuje visok stepen osnovanosti zahtjeva s kojima nam se garađani obraćaju – rekla je Džumhur.

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan kazao je da bh. zakonodavstvo omogućava građanima da ostvare pravo na pristup informacijama ali tek onda kad podnesu zahtjev, a institucije bi mogle i da proaktivno objavljuju te informacije.

Na pres-konferenciji je naglašeno da je BiH jedna od prvih država u svijetu koja je usvojila zakon o slobodi pristupa informacijama – još 2000., a danas takav zakon ima 125 država.

(nezavisni.ba)