BiH nema kontrolu nad oružjem

Iako oružje porijeklom iz BiH koriste terorističke i kriminalne grupe širom Evrope, BiH još nije usvojila sve evropske propise iz ove oblasti, koje su dio pravne stečevine EU.

Naime, prema analitičkom izvještaju EU iz prošle godine, BiH još nije usvojila akcioni plan za implementaciju mape puta za održivu kontrolu naoružanja na zapadnom Balkanu. Osim toga, BiH nema registar za administrativnu kontrolu, obavještajni nadzor i forenziku, koji bi omogućio lakše otkrivanje porijekla oružja korištenog u terorizmu ili kriminalu.
Takođe, kako je istaknuto, nije adekvatan režim praćenja vojne opreme i konvencionalnog oružja koje se proizvodi i kojim se trguje unutar zemlje.

“BiH bi trebalo da razvije procedure za obilježavanje i praćenje oružja nakon proizvodnje, koje se zaplijeni ili je namijenjeno za deaktiviranje”, naglašeno je u ovom dokumentu. Kad se ova rečenica prevede s diplomatskog jezika Brisela, to znači da je moguće da se oružje nominalno uništi, a u stvari završi u ilegalnoj prodaji jer ne postoji registar u kojem bi se pratio put oružja od zapljene do uništenja.

Da razloga za zabrinutost ima pokazuju podaci iz izvještaja EU da je prošle godine izvršeno ilegalno trgovanje 1.221 komada oružja porijeklom iz BiH, 302 komada minsko-eksplozivnih sredstava, gotovo 40.000 metaka različitog kalibra, te 125 dijelova naoružanja, pišu Nezavisne novine.

(RTV SLON)